Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatták az Iveco új harci járművének prototípusát Brazíliában

Szöveg: honvedelem.hu / Iveco |  2011. április 15. 19:51

Az Iveco egy speciális harci jármű gyártását indítja el Brazíliában, melynek első prototípusát április elején mutatták be. A gyártás, a brazil hadsereg és az Iveco latin-amerikai részlege által 2009 végén aláírt, közösen fejlesztett kétéltű páncélozott személyszállító modellek (VBTP-MR) szállítására vonatkozó szerződés keretében valósul meg.

Az új „Iveco Veículos de Defesa" projekt első lépéseként 75 millió brazil real (23 millió euró) értékű beruházással épül fel a járművek gyártóüzeme. A 18 ezer négyzetméter területű létesítmény, az Iveco Sete Lagoas városában található ipari komplexumán belül kap helyet, és kizárólag új VBTP-MR modellek gyártását fogja ellátni.
A jármű sorozatgyártása a tervek szerint 2012 második felében kezdődhet meg, az új létesítmény körülbelül 350 ember számára biztosít majd munkahelyet. Közülük többen olyan speciális feladatokra lesznek felkészítve, mint például a ballisztikai védelmet biztosító acél páncélzat hegesztése.
Az üzem 2030-ig 2044 darab VBTP-MR járművet fog szállítani, összesen 2 milliárd euró értékben.

1595917230
Az Iveco és a brazil hadsereg közös vállalkozása elősegíti a brazil védelmi ipar fejlődését, és közel 100 helyi beszállítót von be a gyártásba.
A VBTP-MR családba olyan 18 tonna bruttó össztömegű, 6×6 hajtásképletű, kétéltű páncélozott járművek tartoznak, melyek 11 katona szállítására alkalmasak és helyben gyártott Cursor 9 dízelmotorral rendelkeznek. A gépjármű 6,91 méter hosszú, 2,7 méter széles és 2,34 méter magas. A jármű továbbá felszerelhető távirányítható lövegtoronnyal is, amely különböző feladatokat képes ellátni. A modell C-130 Hercules típusú repülőgéppel szállítható.

Az „Iveco Veículos de Defesa" program elindítását április elején jelentette be hivatalosan Antonio Anastasia, Minas Gerais kormányzója az állami kormányzat közigazgatási központjában tartott eseményen. Az ünnepségen mutatták be az első, „Guarani" nevű VBTP-MR prototípust is. A jármű Latin-Amerika legnagyobb katonai kiállításán, a Latin America & Air Defence (LAAD) rendezvényen is részt vesz áprilisban Rio de Janeiróban. A LAAD vásárt követően a „Guarani" prototípust a brazil hadsereg kísérleti lőterén fogják tesztelni Marambaiában.
Az „Iveco Veículos de Defesa" megalakításával tovább bővül az Iveco brazíliai tevékenységeinek köre. A vállalat 2007 óta létrehozott egy termékfejlesztő központot, tehergépjármű-gyártó üzemet és egy új alkatrészelosztó központot is, emellett hat új tehergépjármű-családot indított útjára. Az elmúlt négy évben az Iveco árbevétele az ötszörösére nőtt Brazíliában.

Fotó: www.forte.jor.br