Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték az elrabolt olasz békeaktivistát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 15. 20:59

Megölték a Gázai övezetben csütörtökön elrabolt olasz békeaktivistát. Élettelen testét az éjjel találták meg Gáza egyik elhagyatott házában a palesztin biztonsági erők. Az olasz külügyminisztérium együttérzéséről biztosította az áldozat családját, és „a barbár gyilkosság fölötti mélységes iszonyatának” adott hangot. Róma a legszigorúbban elítélte „az emberi élet értéke iránt közömbös szélsőségesek által elkövetett hitvány és őrült erőszakcselekményt”.

A 36 éves Vittorio Arrigoni a palesztinbarát Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom (ISM) aktivistájaként már egy ideje a Gázai övezetben élt. Az író, újságíró Arrigonit egy szalafista csoport rabolta el, s azt követelte, hogy a Gázai övezetet kormányzó Hamász mozgalom engedje szabadon két, a múlt hónapban letartóztatott vezetőjét 30 órán belül, azaz péntek estig.

A Hamász-kormány elítélte Arrigoni meggyilkolását, és azt ígérte, hogy hajtóvadászatot indít a tettesek után. Eddig két gyanúsítottat fogtak el, többek után pedig kutatnak.

A Hamász biztonsági szolgálatánál általános riadót rendeltek el, miután kiderült, hogy elrabolták az olasz állampolgárt. A nyomozás során gyorsan eljutottak az elkövető csoport egyik tagjához, aki feladta társait és megmutatta a helyet, ahol az olaszt őrizték. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy megtalálása előtt több órával megfojtották a férfit.

Az ISM egyaránt tevékenykedik Ciszjordániában és a Gázai övezetben, és fő törekvése annak megakadályozása, hogy az izraeli hadsereg akciókat hajtson végre a két térségben. Vittorio Arrigoni több mint két éve rendszeresen fölkereste a Gázai övezetet.

A Gázai övezetben legalább öt szalafista csoport (Dzsajs al-Iszlám, Dzsund Anszár Allah, Tauhíd va Dzsihád, Dzsajs al-Umma és Anszár asz-Szunna) működik, s több száz tagjuk van. Legismertebb közülük a Dzsajs al-Iszlám, vagyis az Iszlám Hadserege, amely 2007-ben 114 napig tartotta fogságban Alan Johnstont, a BBC újságíróját, mielőtt elengedte volna.

Az eredeti iszlám gyakorlatához való visszatérését hirdető szalafista csoportok azzal vádolják a Hamászt, hogy gyengeséget tanúsít Izraellel szemben. Egykor fegyvertársak voltak, de mióta a Hamász hatalomra jutott, a szalafisták folyamatosan távolodtak, mert szerintük a Hamász nem ment elég messze az iszlám törvénykezés meghonosításában.

Címkékgyakorlat