Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már támadnak a kullancsok!

Szöveg: Szűcs László |  2011. április 16. 7:17

A tavasz beköszöntével, a jó idő beálltával már számíthatnak a kullancsok megjelenésére a gyakorló- és lőtereken tartózkodó katonák is. Milyen betegségeket terjeszthetnek a kullancsok, illetve hogyan lehet ezek ellen védekezni? A kérdéseket dr. Meglécz Katalin orvos ezredesnek, a Magyar Honvédség főepidemiológusának tettük fel.

A kullancsszezon kezdetét az időjárási-hőmérsékleti viszonyok jelentősen befolyásolhatják. Azonban a kullancsok nagy számban általában április-június között, illetve az ősszel, leginkább szeptemberben fordulnak elő. A mostani, tavaszi idő különösen kedvez megjelenésüknek – mondta dr. Meglécz Katalin orvos ezredes. A Magyar Honvédség főepidemiológusa hozzátette: egy nőstény kullancs a 2–9 évig tartó élete során több ezer petét rak le, amelyekből a lárvák, a hőmérséklettől függően, 2–8 hónap múlva kelnek ki. A petéből kibújó lárvák fejlődéséhez vérszívás szükséges. A táplálkozástól függően a fejlődés teljes időtartama átlagosan három év. Hűvös, nedves homokban táplálék nélkül, akár 3–6 évig is elélnek. Éppen ezért száraz időben a nedves avar alá húzódnak.

Betegségeket terjesztenek

1595917231
Mint megtudtuk, a kullancsok terjesztette betegségek közül a két leggyakoribb a a Lyme-kór illetve a kullancs-encephalitis – vagyis a kullancs csípése okozta agyhártya-gyulladás. Természetesen ismertek más megbetegedések is, ezek azonban jóval ritkábbak. Ilyen például a Q-láz, vagy éppen a TIBOLA, amelyet először egy magyar orvos, dr. Lakos András, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője írt le.

A kullancs csípése egyébként többnyire nem jár fájdalommal – mivel az ember testébe fecskendezett nyálnak érzéstelenítő hatása van – így az észrevétlen marad. A fertőzött kullancs nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók csak a csípést követő 4–6 óra múlva, a felesleges vér visszaöklendezésekor kerülnek az emberbe.

A leggyakoribb betegségekről szólva a Magyar Honvédség főepidemiológusa elmondta: a kullancs-encephalitis vírusát a vadon élő állatokról a kullancs viszi át az emberre. A fertőzés jelentős része tünetmentesen, kisebb része pedig influenzára emlékeztető betegségtünetekkel, lázzal, fejfájással, rossz közérzettel zajlik le. Egyes esetekben viszont súlyos idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak. Szerencsére a betegség általában a teljes gyógyulással végződik. A kullancs-encephalitis terjesztése szempontjából egyébként kizárólag azok a kullancsok veszélyesek, amelyek vírust hordoznak. A magyarországi adatok szerint minden kétezredeik kullancs fertőzött, és évente 40-60 megbetegedés fordul elő a védőoltások bevezetése óta.

Más a helyzet a Lyme-kórral, amit a vadon élő állatokról a kullancsra kerülő és ott elszaporodó baktérium okoz – emelte ki a doktornő. A kullancsok akár 10– 20 százaléka is fertőzött lehet. E betegség legjellegzetesebb klinikai tünete a vándorló bőrpír, amely általában néhány napos lappangási idő után a csípés helyén jelentkezik. E bőrelváltozás mindig kis kerek folt formájában kezdődik. A bőrjelenséget enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kísérheti, de felléphet magas láz, fej- és izomfájdalom, valamint agyi izgalomra utaló tünetek is. Igen ritkán, a kullancscsípés után 1–2 hónap múlva szívpanaszok és neurológiai tünetek – például zsibbadás, végtagfájdalom, perifériás ideggyulladás – is jelentkezhetnek. Legtöbbször azonban semmilyen társtünete nincs. A betegség – amelyből az elmúlt néhány év tapasztalatai szerint, évente ezer körüli esetet regisztrálnak – viszonylag jóindulatú és gyógyítható.

Negyvenkét fajból féltucat veszélyes

1595917231
Mint Meglécz ezredestől megtudtuk, Magyarországon negyvenkét féle kullancsfaj él, ám ezek közül mindössze fél tucat az, amelyik az emberre is veszélyes lehet. A kullancstámadásra pedig két irányból számíthatunk. A szemmel rendelkező, úgynevezett „látó kullancsok" a gyepi növénytársulásokat lakják és a fűszálak árnyékos fonákján megkapaszkodva, lesből várják áldozatukat, akire alulról kapaszkodnak fel. E „stratégiát" alkalmazza például a Birkakullancs, amely a somogyi legelőkön és a Hortobágyon is őshonos.

A szem nélküli, vagyis „vak kullancsok" a lombos erdők lakói. Tájékozódásuk fő szerve az elülső lábaikon lévő Haller-szerv, mely biológiai-kémiai radarként üzemel és képes jelezni, ha potenciális áldozat közeledik. Ahhoz, hogy ily módon tájékozódjon magasra kell másznia a cserjéken vagy a facsemetéken. Az árnyékot adó levelek fonákján kapaszkodó „vak kullancs" fentről veti magát áldozatára. E támadási módot alkalmazza például a közönséges kullancs, amely főleg a csertölgy alapú erdőségek lakója.

A kullancsok elleni hatékony védekezésről szólva a Magyar Honvédség főepidemiológusa elmondta: a kollektív védelem eddig igen elterjedt módjára, a kullancsirtásra nincs lehetőség, mivel az Európai Unióban jelenleg nincsen kullancsirtás céljára engedélyezett forgalomban lévő irtószer. A védekezés eszköze az aljnövényzet rendszeres nyírása, a növényzet karbantartása.

Kiemelt jelentőségű az egyéni védelem a kullancscsípések megelőzése. Ennek során a legfontosabb a megfelelően zárt, hosszú ruházat és fejfedő viselése, rovarriasztó szerek alkalmazása. Kullancsveszélyes helyen tartózkodás után elengedhetetlen a „kullancsvizit" – azaz a bőrbe fúródott kullancs mielőbbi felderítése és eltávolítása.

Az egyenruhák jól védenek

1595917231
„A Magyar Honvédségben rendszeresített egyenruhák megfelelő védelmet nyújtanak a kullancsok támadás ellen, azonban a kullancsvizitet katonaként sem mellőzhetjük." – mondta a doktornő, hozzátéve: a kullancs-encephalitis ellen már védőoltás is az orvostudomány rendelkezésére áll. Az állomány körében a vakcinát tévesen „kullancs elleni oltásnak" hívják, ami sok félreértésre ad okot.

A Magyar Honvédség főepidemiológusa fontosnak tartotta kiemelni, hogy az alkalmazható védőoltás csakis és kizárólag a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen nyújt védelmet, tehát a kullancscsípés, Lyme kór és az egyéb kullancsok által terjesztett megbetegedések ellen nem. Így a védőoltás a védekezés egy fontos, de nem egyetlen és kiemelt jelentőségű eszköze.

Magyarországon – a jogszabályok szerint – munkakörhöz kötötten kullancs-encephalitis védőoltásban kell részesítni azt a munkavállalót, akinél a munkavégzés alkalmával – az előzetesen elvégzett kockázatértékelés alapján – ennek a fertőzésnek a veszélye nem zárható ki.

Természetesen a Magyar Honvédségnél is meghatározták, és évente felülvizsgálják azokat a beosztásokat, amelyekben indokolt a védőoltások beadása. Ezekben a beosztásokban a védőoltás a Magyar Honvédség alakulatainál és katonai szervezetnél térítésmentesen biztosított.

Ennek is köszönhető – tette hozzá dr. Meglécz Katalin orvos ezredes –, hogy a Magyar Honvédségnél az elmúlt években nem fordult elő kullancscsípésből adódó megbetegedés.

Fotó: Archív