Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India felderítő műholdat állított pályára

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 20. 15:08

India Föld körüli pályára állított hétfőn egy éjszakai megfigyelésre is alkalmas, izraeli gyártmányú felderítő műholdat. A lépés azon terrorellenes intézkedések egyike, amelyekkel Újdelhi növelni akarja felderítő képességét – jelentette be az indiai űrkutatási hivatal (ISRO).

A szóban forgó, RISAT 2 elnevezésű műhold 300 kilogramm tömegű, és India márciusban vásárolta Izraeltől. Egy PSLV típusú hordozórakétával bocsátották föl a Szriharikota szigeten lévő űrközpontból.

Az említett terrorellenes intézkedések meghozatalát azután határozta el Újdelhi, hogy Pakisztánból érkező iszlám szélsőségesek egy tízfős csoportja 165 halálos áldozatot követelő terrortámadást követett el novemberben Mumbaiban. A terroristák közül kilenc ugyancsak életét vesztette.Indiának van több saját gyártású felderítő műholdja, de egyik sem észlelte a Mumbaiba éjszaka csónakon érkező merénylőosztagot.

India már korábban elkezdett tárgyalni Izraellel a műholdvásárlásról, s a terrortámadás után az egyezkedés felgyorsult.

A RISAT 2 éjszaka és rossz légköri viszonyok között (például monszun idején) is képes a felderítésre, természeti katasztrófák előrejelzésére és ellenséges ballisztikus rakéták észlelésére az indiai űrkutatási hivatal közlése szerint.

Indiának évtizedeken át feszült diplomáciai viszonya volt Izraellel a zsidó államnak a palesztinokkal fennálló konfliktusa miatt, de az utóbbi években a két ország kiterjedt katonai kapcsolatokat épített ki, sőt 2007-ben Izrael – Franciaországot megelőzve – előlépett India második számú katonai szállítójává. Az első továbbra is Oroszország.