Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India többszáz vadászgépet venne Oroszországtól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 6. 8:23

India óriási fegyverbeszerzési megállapodást szeretne kötni Oroszországgal: 250 vadászrepülőgépet vásárolna öregedő légiflottája felújítására – közölték kedden illetékesek Újdelhiben. A szerződés értéke rekordösszegre, 25 milliárd dollárra is rúghat – tették hozzá.

Az előkészítés már folyik, és az újdelhi védelmi minisztériumban úgy tudják, hogy a téma mindenképpen terítékre kerül Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter szombati látogatása alkalmával.

A The India Times című napilap szerint az ötödik generációs harci repülőgépek beszerzéséről Dmitrij Medvegyev orosz elnök decemberi indiai látogatása során írnák alá a szándéknyilatkozatot. Oroszország hagyományosan India fő hadianyag-ellátója, a dél-ázsiai ország harci felszerelésének 70 százaléka onnan származik.

Az indiai légierő főnöke már korábban panaszkodott arra, hogy a gépek fele elavult. Ezek MiG-21 típusú gépek, amelyeket már „repülő koporsóknak" csúfolnak a sok műszaki probléma miatt. A legújabb vadászgépeket több ütemben, 2017-ig szállítanák le.