Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indulásra kész

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. november 6. 10:38

Felkészültségükről adtak számot azok a szolnoki hajózók és egészségügyi szakemberek, akik a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea misszió légi kutató-mentő és légi kiürítési képességét fogják biztosítani egy éven át.

MH_202311_borito

Ismeretes, hogy 2024 januárjától egy éven át – első magyarként – az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság élén álló dr. Sticz László vezérőrnagy fogja irányítani az Európai Unió Bosznia-Hercegovinában állomásozó békefenntartó erőit. Ez idő alatt az EUFOR Althea légi egészségügyi kiürítési képességét (MEDEVAC – medical evacuation) ugyancsak honfitársaink biztosítják majd, hiszen ez hagyományosan a misszió parancsnoki teendőit ellátó nemzet feladata. A nyugat-balkáni küldetésre kiválasztott állomány tagjai (hajózók és egészségügyi szakemberek) Szolnokon, egy bemutató keretében demonstrálták a felkészültségüket.

Az EUFOR Althea misszióba felajánlott légi kutató-mentő és légi kiürítési képesség alapos felkészülést és nagy koncentrációt igényelt a helikopterek személyzeteitől, illetve az egészségügyi katonáktól egyaránt. Az olajozott együttműködés érdekében az adott szakterület képviselői számára tartott speciális foglalkozásokon túl közös erőpróbára is sor került, amelynek eredményességéről Sticz László vezérőrnagy, a misszió leendő parancsnoka is meggyőződhetett.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 10-én, pénteken megjelenő számában!