Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak orosz légvédelmi berendezéseket vásárolna

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 5. 22:22

Az iraki védelmi miniszter Oroszországban légi felderítő berendezések vásárlásáról folytat tárgyalásokat, hogy újraépítse lerombolt katonai védelmi rendszerét – közölte augusztus 2-án, csütörtökön Bagdadban egy iraki parlamenti képviselő.

Az amerikai csapatok tavaly decemberben hagyták el a háború tépázta országot, amely most 2003-as megszállása óta először kényszerült arra, hogy maga védje meg határait és légterét.

Szaddám Huszein diktátor idején az iraki légi erő, több száz szovjet harci gépével az egyik legjelentősebb volt a régióban. Az amerikai irányítással végrehajtott inváziót követően azonban hadi erejét feloszlatták.

Hákim az-Zamili, az iraki törvényhozás biztonsági és védelmi bizottságának tagja elmondta, a védelmi miniszternek és a légi erő főparancsnokának vezetésével küldöttség utazott Oroszországba, hogy tárgyaljon korai előrejelző rendszerek, radarok és más polgári védelmi eszközök vásárlásáról.

Iraki tisztviselők szerint évekig eltarthat, amíg képesek lesznek ismét hatékonyan megvédeni légterüket, a hadsereg a szinte semmiből látott hozzá új légi erő megteremtéséhez.

Irak 2014 elején megkapja az első 24 darab F-16-os típusú repülőgépet, az Egyesült Államoktól megrendelt 36-ból. A légi erő nagy hatótávolságú radarokat is szeretne, amivel az ország északi és nyugati területe feletti légteret ellenőrizné, illetve földi telepítésű légvédelmi rendszereket.

Törökország és Irán rendszeresen intéz légi- és tüzérségi csapást a kurd felkelők észak-iraki területen lévő állásaira. Irak egyes szomszédjai, valamint Maszúd Barzani, a kurd autonóm terület elnöke attól tart, hogy Bagdad a kurdok ellen fogja bevetni az F-16-os amerikai harci repülőgépeket.