Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki bevetésen a billenőrotoros repülőgépek

Szöveg: JETfly |  2007. november 26. 9:16

Az amerikai tengerészgyalogság (US Marine Corps) VMM-263 századának MV-22 Osprey típusú billenőrotoros harci gépei az elmúlt hónapokat már iraki hadszíntéren töltötték és számos bevetést teljesítettek.

A hosszú fejlesztési és tesztelési időszak után végre harci szolgálatot is ellát ez az egyedülálló képességekkel rendelkező repülőeszköz. A gépek elsősorban személy- és teherszállítási feladatokat látnak el, az eddigi tapasztalatok szerint különösebb problémák nélkül.

Az egyébként Észak-Karolinában állomásozó VMM-263 tengerészgyalogsági repülőszázad idén október óta teljesít szolgálatot Irakban. Szerencsére eddig egy gépet sem ért sem baleset, sem külső támadás. Bár a gépek elsősorban szállítási feladatokat látnak el, nem kerülhető el, hogy veszélyes, a harcok közelében lévő helyekre is repüljenek, így fontos a megfelelő védőfegyverzet megléte. Azonban éppen ez az, ami meglehetősen gyenge, mivel mindössze egyetlen, a tehertér hátsó, kinyitható ajtajába szerelt géppuska alkotja a védelmet.

A tengerészgyalogság javaslatára a fejlesztések most egy előre tüzelő és egy, a géptörzs alá szerelt, távirányítható géppuska beépítésére koncentrálnak.
A meglehetősen hányatott sorsú Osprey jövőjével kapcsolatban létfontosságú, hogy jól sikerüljön az első éles harctéri bemutatkozás, hiszen a fejlesztésébe ölt dollár milliárdok és a halálos áldozatokat is követelő balesetek miatt sokan támadják a típust.
A most zajló iraki hadműveleten kívül az Osprey már teljesítette első kutató-mentő bevetését is a légierő kötelékében, amikor egy egészségügyi repülőgép katasztrófájának felderítésében, mentésében vett részt Dél-Colorado hegyei között.