Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszatért Pakisztán oroszlánja

2007. november 26. 10:16

Pakisztánba érkezett Navaz Sarif volt miniszterelnök vasárnap hétéves szaúd-arábiai száműzetése után. Sarif a katonai diktatúra végét és demokráciát szeretne.Sharif az ország keleti részén lévő Lahore-ba érkezett azzal a géppel, amelyet a szaúdi király, Abdullah kölcsönzött számára.

Sarif, akit a jelenlegi államfő, Musarraf buktatott meg, szeptember 10-én már megpróbált visszatérni szülőföldjére, akkor röpke négy óra után visszafordították Szaúd-Arábiába. Vasárnap már a pakisztáni kormány hallgatólagos beleegyezésével érkezett Pakisztánba.

Demokráciát akarunk, semmi mást – mondta a volt kormányfő az AFP-nek. Azt még nem tudni, szövetségre lép-e a másik volt pakisztáni miniszterelnökkel, Benazir Bhuttóval a január 8-ai választásokra készülve.

Musarraf elnök néhány nappal ezelőtt Szaúd-Arábiába látogatott, de mindkét oldal tagadja, hogy ennek bármi köze volna Sarif ismételt visszatéréséhez.

Pervez Musarraf a pakisztáni haderő parancsnoka volt Navaz Sarif miniszterelnöksége idején. Musarraf 1999-ben vértelen puccsal vette át Sariftól a hatalmat, 2000-ben pedig Szaúd-Arábiába száműzte legyőzöttjét.

Forrás: MTI