Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán együttműködne NATO tagokkal?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 3. 9:15

A NATO katonai erőinek főparancsnoka nem ellenzi, hogy egyes tagállamok megállapodást kössenek Iránnal avégett, hogy biztosítsák Afganisztánban állomásozó erőik utánpótlását.

Ezt John Craddock amerikai tábornok közölte hétfőn, alig néhány nappal azután, hogy a katonai szövetség főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer maga is Irán fontosságáról beszélt az afganisztáni kérdéskörben, kérve a NATO tagállamait, hogy a teheráni vezetéssel alakítsanak ki egyfajta regionális megközelítést a tálibok leküzdésére.

Az Egyesült Államok eddig gyanakodva figyelte Irán afganisztáni szerepét, többek között azt állítva, hogy a tálibok hozzájutnak irániak által gyártott harci eszközökhöz és robbanóanyagokhoz. Ezek a vádak azonban elhalkultak Barack Obama amerikai elnök hatalomra jutásával, nyilván nem kis részben azért, mert Obama új hangnemet ígért az Iránnal kapcsolatos washingtoni politikában.

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő utánpótlási útvonalainak kérdése azért vált különösen fontossá, mert az Egyesült Államok a következő hónapokban megkétszerezi (mintegy 60 ezerre emeli) majd az ázsiai országban állomásozó katonáinak létszámát, miközben az eddigi “hagyományos" útvonalat, a Pakisztánon átvezetőt egyre gyakrabban érik támadások a tálibok és szövetségeseik részéről. Egyes szakértők ilyen körülmények között azt javasolják, hogy az Iránnal hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló NATO-tagok, mint például Franciaország, Németország vagy Olaszország próbáljanak alternatív utánpótlási útvonalat kialakítani Afganisztánba Irán bekapcsolásával.