Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama tart a guantanamói foglyoktól

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 3. 9:11

Barack Obama amerikai elnök hétfőn úgy nyilatkozott: tart attól, hogy a szabadságukat visszanyerő guantánamói foglyok közül többen esetleg Amerika ellen fordulnak.

“Képesek vagyunk-e biztosítani, hogy nem próbálnak meg részt venni egy újabb támadásban?" – tette fel a kérdést az NBC televíziónak hétfőn adott interjúban az elnök, és kijelentette: nem.

Obama – aki első intézkedései között rendelte el a terroristagyanús személyeket vádemelés nélkül őrző fogolytábor egy éven belüli bezárását – ugyanakkor közölte: a Kuba szigetén levő amerikai haditengerészeti támaszponton működő létesítmény felszámolására az amerikai alapértékeknek és a jognak való megfelelés jegyében van szükség.

Ha nem zárnák be a tábort, az Egyesült Államok biztonsága végső soron gyengülne – szögezte le.

“Ha nem tartjuk be alkotmányunkat és értékeinket, ez egy idő múlva csökkentené biztonságunkat, és toborzási eszköz lenne az olyan szervezetek számára, mint az al-Kaida" – mondta a január 20-án hivatalba lépett amerikai elnök.

Guantánamón jelenleg mintegy 250 terroristagyanús személyt tartanak elzárva a világtól. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, és néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzással érnek fel.

Obama bírálói rámutatnak: már Bush elnök is be akarta zárni a tábort, de nem lehetett megnyugtatóan rendezni a foglyok sorsát. A védelmi minisztérium korábbi közlése szerint több, szabadon engedett fogoly visszatért az Amerika elleni harc frontjára.