Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán izraeli célpontok támadását tervezi

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 4. 18:34

Külföldi izraeli célpontok megtámadását tervezi az iráni Forradalmi Gárda válaszul az iráni atomtudósok elleni merényletekre, amelyek mögött Irán szerint Izrael áll – mondta el egy zártkörű előadáson Joram Kohen, az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bet vezetője.

„Az nem számít, hogy valóban Izrael adott-e utasítást az atomtudósok megölésére; Irán komoly és jelentős országként nem teheti meg, hogy nem reagál a gyilkosságokra" – fejtette ki Kohen a Háárec című izraeli napilap pénteki beszámolója szerint. „Meg akarják félemlíteni Izraelt, hogy arra kényszerítsék a döntéshozókat, kétszer is gondolják meg, mielőtt iráni tudósok ellen támadást rendelnek el" – tette hozzá.

2010 novembere óta négy atomtudós lett merénylet áldozata Iránban. Bár Izrael általában hallgat biztonsági- és titkosszolgálatainak tevékenységéről, Simon Peresz államfő a legutóbbi, körülbelül egy hónappal ezelőtti támadás után kijelentette, hogy „legjobb tudomása szerint" Izraelnek nem volt köze az esethez.

Kohen csütörtöki előadásában elmondta: Irán fáradhatatlanul munkálkodik azon, hogy világszerte támadásokat hajtson végre Izraelhez valamilyen módon kötődő célpontok ellen. „Az elmúlt évben három komoly merényletet hiúsítottunk meg az utolsó pillanatban. Terveztek egy támadást az isztambuli izraeli konzul ellen, de az azerbajdzsáni Bakuban, illetve Thaiföldön is megakadályoztunk egy merényletet" – részletezte a biztonsági főnök.

A nemzetközi merényletek tervezése mellett Irán a Gázai övezetben egyre szorosabb kapcsolatokat alakít ki az Iszlám Dzsihád elnevezésű szélsőséges csoporttal, miközben a Hamász palesztin szervezettől annak politikai ambíciói, illetve szíriai szerepvállalása miatt egyre inkább eltávolodik – mutatott rá Kohen.

Az izraeli biztonsági szakértők számára az is jelentős probléma, hogy a gázai szélsőségesek külföldi – köztük iráni – fegyverszakértők segítségével dolgoznak rakétáik hatótávolságának növelésén.

Mindeközben a nemzetközi közösség egy része attól tart, hogy Izrael tavasszal támadást indít Irán ellen. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy amennyiben „a szankciók nem érik el a kívánt célt, azt, hogy leállítsák a nukleáris programot, fontolóra kell venni a cselekvést".

Címkékrakéta