Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött az első Oroszországnak szánt Mistral építése

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / Интерфакс |  2012. február 4. 16:27

A francia DCNS (Direction des Constructions Navales) hajógyár Saint-Nazaire-ben található üzemében február 1-jén megkezdődött az első, az orosz haditengerészetnek szánt Mistral építése. A hírt a haditengerészet parancsnoka, Vlagyimir Viszockij jelentette be.

Viszockij elmondta, hogy a hajógyárban elkezdték a fém vágását a hadihajó építéséhez. A helikopter-hordozó 36 hónap után csatlakozhat az orosz haditengerészet állományához, azaz várhatóan 2015-ben. Azt Viszockij nem közölte, hogy a haditengerészet melyik flottájához fog tartozni az új hadihajó.

Korábban az orosz védelmi miniszter, Anatolij Szerdjukov úgy nyilatkozott, hogy az első Mistralt a Csendes-óceáni flotta fogja megkapni.

A haditengerészet parancsnoka nyilatkozatában elmondta azt is, hogy az első két Mistral a „Vlagyivosztok" és „Szevasztopol" nevet viseli majd.

Viszockij kitért arra is, hogy a további hadihajók orosz hajógyárakban fognak megépülni. „Ez a döntés már végleges" – mondta a flotta admirálisa.

Korábbi információk szerint Franciaország az első két Mistralt fogja megépíteni Oroszország számára, míg további két hadihajó már orosz hajógyárakban készül el licenc alapján.

A Roszoboronexport vezérigazgatója, Anatolij Iszajkin 2011 szeptemberében úgy nyilatkozott, hogy a második pár hadihajó húsz százalékban Franciaországban készül, míg nyolcvan százalékban Oroszországban. 2011 decemberében vált ismertté az a tény, hogy a két Mistral úszó testét egy szerződés értelmében az Egyesített Hajóépítő Egyesülés és a Balti Hajógyár fogja elkészíteni.

Viszockij az újságírókkal folytatott találkozás során elmondta, hogy a Mistral esetében a „helikopter-hordozó" kifejezés nem helyénvaló. „A Mistral" osztály – egy parancsnoki és helikopter-hordozó dokkhajó" – mondta a haditengerészet első embere.

A helikopter-hordozó dokkhajó LHD (Landing Helicopter Deck) a partraszállító dokkhajó LSD (Dock Landing Ship), valamint a helikopteres partraszállító hajó LPH (Landing Platform Helicopter) ötvözete.