Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mínuszokban is készülnek a missziókra

Szöveg: Hársfalvi József mérnök őrnagy |  2012. február 4. 15:20

A mínusz 15 Celsius-fokos hidegben is teljes gőzzel folyik a világ számos békefenntartó missziójára készülő katonák felkészítése Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

Még felsorolni is hosszú, hogy egyszerre hány misszióba készülő állomány kiképzése folyik jelenleg is Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). Többek között itt készül az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erők, az UNFICYP  31. váltásának nemzetközi kulcsbeosztású állománya: magyar, szlovák és szerb tisztek és tiszthelyettesek sajátítják el mindazt a tudást, amire a márciusban kezdődő külszolgálatuk ideje alatt szükség lesz. 

1595931020
Ezt a kurzust követi majd a Ciprusra készülő teljes márciusi váltóállomány úgynevezett nemzeti felkészítése, amelyen 17 alakulat 49 katonája vesz majd részt. A négy hétig tartó kiképzés végén, egy Táborfalván megrendezendő zárógyakorlaton kell bizonyítaniuk felkészültségüket a leendő kéksapkásoknak.

E felkészítés során az a katonák megismerkednek a tömegkezelés alapjaival, illetve gyakorolják azokat a feladatokat is, amelyek a missziós területen végrehajtott járőrtevékenység során várhatnak rájuk. Az MH BTKK-nál ugyancsak kiemelt feladatként kezelik, hogy a misszióba indulók részt vegyenek a hadszíntér-ismereti, valamint a békeműveleti foglalkozásokon, emellett pedig elsajátítsák a CIMIC és az egészségügyi ismereteket, illetve teljesítsék az előírt békeműveleti lőgyakorlatokat is. 

A ciprusi mellett az MFO (Nemzetközi Erők és Megfigyelők) Sínai-félszigeti missziójára készülők is a szolnoki MH BTKK vendégei jelenleg. A 23 katona és 10 rendőr kiképzése tartalmazza a katonai rendész célfelkészítés anyagát is. A leendő békefenntartók felkészítése során kiemelt figyelmet kap az angol nyelvi képességek szintre hozása és fejlesztése, mivel az MFO egyik hivatalos munkanyelve – a spanyol mellett – az angol.

Február 17-ig Szolnokon zajlik az EUTM SOMALIA kiképző misszióra történő felkészítés is, emellett az MH BTKK nyelvtanárai teljes erőbedobással készítik az afganisztáni misszióra készülő OMLT nyolcadik váltásának katonáit is, akik a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandártól érkeztek.