Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghiúsult a dél-szudáni békéltető tárgyalás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 4. 20:50

Lövöldözés tört ki egymással rivalizáló dél-szudáni törzsek békéltető találkozóján; körülbelül harminc ember életét vesztette, több tucatnyian pedig megsebesültek. A békéltető ülést egy halálos kimenetelű jószáglopás miatt hívták össze.

Az egymással szomszédos dél-szudáni államokban élő nuer, illetve dinka törzs között a szarvasmarhacsordák legelése, valamint a legelők tulajdonjoga körül tört ki viszály – közölték hivatalos források február 3-án, pénteken. A tájékoztatásügyi minisztérium szerint 37-en haltak meg, míg egyéb helyi források más adatokat adtak meg. ENSZ-tisztviselők megerősítették az incidenst, de az áldozatok számát nem közölték.

A világszervezet munkatársai szerint a biztonsági erőkhöz tartozó fegyveresek egy szóváltás után tüzet nyitottak a teremben tartózkodókra. A tűzharcban az ENSZ egyik embere is megsebesült.

A dél-szudáni belügyminisztérium szerint január 28-án a nuer etnikumhoz tartozó fegyveresek rátámadtak a dinkák szomszédos államban található táborára, és 79 emberrel – köztük nőkkel és gyerekekkel – végeztek.

Emellett a múlt hónapban egy keleti államban mintegy 8 ezer fiatal, felfegyverzett férfi vonult be rivális etnikumok által lakott településekre, ahol szemtanúk vérengzésről – fákhoz vágott csecsemőkről és bozótvágóval összekaszabolt nőkről – számoltak be.

Bár a dél-szudáni kormány több ezer katonát vezényelt az erőszak tépázta térségekbe, nincs elég fegyverese, hogy véget vessen az öldöklésnek.

Valerie Amos, az ENSZ humanitárius segélyeiért felelős tisztségviselője csütörtöki látogatása alkalmával nyugtalanságát fejezte ki a világ legfiatalabb államában dúló erőszak miatt.

A tavaly júliusban függetlenné vált Dél-Szudánban gyakoriak az etnikumok közötti összecsapások, és Északkal sem felhőtlen a viszony az olajkincs elosztása, illetve egyes területek hovatartozása miatt.

CímkékENSZjog