Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán párbeszédet akar?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 24. 13:14

Irán arra kérte a nagyhatalmakat hétfőn, hogy vizsgálják felül az iráni atomprogrammal kapcsolatos politikájukat, és kezdjenek párbeszédet Teheránnal. A német kancellár egy pénteken megjelent lapinterjúban mondta azt, hogy ha továbbra sem lesz előrelépés az iráni atomvitában, a nemzetközi közösségnek újabb szankciókat kell bevezetnie.

“Megfelelő a pillanat, hogy felülvizsgálják politikájukat. Az Iránnal való szembenállás helyett inkább párbeszédet kellene kezdeniük" – mondta Haszan Gasgavi iráni külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy újabb szankciók sem fogják eltántorítani a perzsa államot nukleáris programjának folytatásától, “törvény adta jogának további védelmezésétől".

Gasgavi bírálta Angela Merkel újabb Irán-ellenes büntetőintézkedésekre tett javaslatát, és Teheránnal kapcsolatban “realisztikus irányvonal" követésére szólította fel a német kancellárt. “Merkel asszonynak a konfrontáció helyett inkább az együttműködésre kellene építenie" – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy nem szabad ismét “az elmúlt négy év fenyegetéseinek és szankcióinak hibájába esni".

A német kancellár egy pénteken megjelent lapinterjúban mondta azt, hogy ha továbbra sem lesz előrelépés az iráni atomvitában, a nemzetközi közösségnek újabb szankciókat kell bevezetnie. “Nem szabad engedni, hogy Irán, egy olyan ország, amelynek elnöke folyamatosan kétségbe vonja Izrael létezését, atombombához jusson" – mondta Merkel a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

A külügyi szóvivő visszautasította a Mahmúd Ahmadinezsád elnök bírálóival szembeni iráni fellépést célzó kritikát is. “Merkel asszonynak először a német bíróságok viszonyain kellene javítania, mielőtt más országok igazságszolgáltatásával törődne" – mondta.

Címkékjogvizsga