Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán utolsó F-14-es vadászgépét követeli

Szöveg: JETfly |  2010. augusztus 12. 9:19

Egy teheráni napilap szerint a perzsa állam légiereje vizsgálja annak lehetőségét, hogyan kaphatná meg az Amerikai Egyesült Államoktól még az 1970-es években megrendelt repülőgépet. Mint ismert, az USA 80 darab F-14A Tomcatet adott el Iránnak, ám az iszlám forradalom után nem volt hajlandó azokat az utolsó darabig leszállítani.

Az iráni légierő parancsnokhelyettese állama legitim igényét szeretné érvényesíteni, ugyanakkor belátja, hogy ez elsősorban nem az ő feladata, és az igényt diplomáciai úton kell rendezni.

Valójában a 80 darab F-14A-ból egy kivételével mindegyik eljutott az iráni birodalmi légierőhöz.

A BuNo 160378 lajtsromú gépet átmenetileg az arizonai Davis-Monthan Air Force Base “temetőjében" tárolták, majd NF-14A-vá átalakítva a kaliforniai Point Muguban található Pacific Missile Test Centre kötelékében szolgált. Ezt követően újra az arizonai “temetőbe" került, ahol továbbra is várja sorsa beteljesülést.

A helyzet pikantériája, hogy az utolsó sah uralkodása idején Irán 1976-ban 150 darab F-16-ost is rendelt, amelyeket azonban már nem szállítottak le. Helyette az izraeli légierőt erősítették.