Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán vészjósló válasza

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 7. 14:58

Irán szerdán arra figyelmeztetett, hogy csattanós választ ad arra az új amerikai nukleáris doktrínára, amely nem zárja ki atomfegyver bevetését Teherán ellen. Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök az ország északnyugati részén mondott beszédet, amelyet egyenesben közvetített az állami televízió.

Az államfő hangoztatta, hogy ha Barack Obama amerikai elnök ugyanazon az úton halad, mint elődje, George Bush, akkor az országok válasza is ugyanolyan lesz, mint amilyet Bush kapott.

Obama kedden az új amerikai nukleáris doktrínát ismertetve jelentette be, hogy az Egyesült Államok nem folytat nukleáris kísérleteket, nem fejleszt ki új robbanófejeket és képességeket nukleáris fegyvereihez. Csökkenti az atomfegyverek szerepét
nemzetbiztonsági stratégiájában, ugyanakkor fenntartja megbízható, biztonságos és hatékony nukleáris elrettentő erejét.

Az új stratégia központi elemeként közölte: az Egyesült Államok kinyilvánítja, hogy nem fog atomfegyvert bevetni vagy azzal fenyegetőzni olyan nem atomhatalom államokkal szemben, amelyek az atomsorompó szerződés részesei, és teljesítik az atomfegyverek elterjedésének meggátlásával kapcsolatos vállalásaikat. Az Egyesült Államokat és szövetségeseit, valamint partnereit „egyre növekvő mértékben meg lehet védeni Amerika egyedülálló hagyományos katonai képességeivel és erős rakétavédelmével" – hangsúlyozta az elnök.

Washington néhány ázsiai szövetségese, amely élvezi az amerikai nukleáris védőernyő előnyeit, aggodalmát hangoztatta, hogy most sebezhetővé válik az amerikai politika változásával.

Okada Kacuja japán külügyminiszter kiemelte: országa, amely nem fejleszt ki saját atomfegyvert, és amely Észak-Korea, Kína és Oroszország mellett terül el, aggódik, hogy az új amerikai politika miképpen érinti Japán biztonságát. „Az Egyesült Államok ugyanakkor biztosította szövetségeseit arról, hogy ez az új álláspontja nem fogja veszélyeztetni őket" – mondta a külügyminiszter. Hozzátette, hogy ez fontos Tokió számára.

Hatojama Jukio japán kormányfő azt mondta, hogy az új amerikai stratégia az első lépés az atomfegyvermentes világ felé. „Fontos az elrettentés, de ugyanilyen a nukleáris arzenálok csökkentése is". Japán ez utóbbit nagyra értékeli.

Dél-Koreában a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium közös közleményt adott ki. Ebben azt hangoztatták, hogy az új amerikai politika megerősíti Washington elkötelezettségét szövetségesei iránt, és nyomást gyakorol Észak-Koreára, hogy feladja az atomfegyver megteremtését célzó fejlesztéseket. A szöuli kormány üdvözli és támogatja Obama bejelentését. Az észak-koreai sajtó egyelőre nem reagált az amerikai bejelentésre.

Cuj Tien-kaj (Cui Tiankai) kínai külügyminiszter-helyettes sem volt hajlandó kommentálni az új amerikai doktrínát. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy világosak a kínai atompolitika és stratégia céljai. Peking, amelynek állítólag száz nukleáris robbanófej van a birtokában, korábban azt közölte, hogy nem vet be elsőként atomfegyvert.