Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyelőre jó a Casa CN-235-ös is!

Szöveg: JETfly |  2010. április 7. 13:56

A francia Direction Générale pour l Armement (DGA) a napokban rendelt meg 8 darab Casa CN-235 könnyű szállító repülőgépet 225 millió euró értékben, amelyekkel a katonai szállítási feladatait kívánja pótolni a francia légierő, mivel az újgenerációs A400M, korunk legmodernebb katonai szállító repülőgépének átadása késik.

Köztudott, hogy az Airbus A400M program csúszása miatt a franciák éppúgy mint más nemzetek is kénytelenek beszerezni más típusú szállító repülőgépeket hézagpótlásként.

A múlt hónap végén aláírt szerződésben foglaltak alapján a CN-235 szállító repülőgépeket tervek szerint 2011 és 2013 közötti időszakban adnák át folyamatosan a francia légierőnek, továbbá a gyártó EADS Casa vállalat által kezdő üzembehelyezési megállapodást is tartalmaz. A francia légierő a nyolc új szállítógéppel terjesztené ki a már üzemben lévő 19 darabos CN-235-ös flottáját, amelyekkel csökkenteni szeretné a többi szállító repülőgépeinek a leterheltségét. Egyébként a légierő szállító repülőgép flottáját a Transall C-160, a Hercules C-130, és a már említett Casa CN-235 repülőgépek alkotják. Ezen repülőgépek zöme több mint 40 év feletti, és fenntartásuk is igen költséges.

A kéthajtóműves, légcsavaros Casa CN-235-ös szállító repülőgépeket főként logisztikai, szállítási, valamint ejtőernyős feladatok végrehajtására használja a légierő. A repülőgép hatótávolsága 3500 kilométer, és képes 5 tonna teher vagy 40 személy célba juttatására is. Amennyiben további csúszások nem lesznek az Airbus A400M program során, akkor a tervek szerint az első A400M szállító repülőgép átadására 2013-ra lehet számítani, majd az ezt követő évben pedig szolgálatba is állíthatóak lesznek ezek a modern katonai szállító repülőgépek.