Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán visszatér a tárgyalóasztalhoz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 6. 18:03

Az Európai Unió javaslatára hétfőn Genfben folytatódik az Irán és a hatok közötti, 14 hónappal ezelőtt megszakadt tárgyalás a perzsa állam vitatott nukleáris programjáról. Elemzők szerint nem lehet azonnali eredményre számítani a megbeszélésektől, de biztatónak tartják azt a puszta tényt, hogy Irán visszatér a tárgyalóasztalhoz.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína –, valamint Németország képviselői ülnek tárgyalóasztalhoz az iráni küldöttséggel, amelyet Szaid Dzsalili vezet. A genfi találkozón ott lesz Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.

Irán tavaly alaposan lehűtötte a reményeket, mert habár elvben elfogadta, hogy uránkészletének egy részét külföldön dúsítják, de a gyakorlatban ebből nem lett semmi.

Megfigyelők kételkednek abban, hogy megállapodás születik a tárgyalók között Genfben. Az Iránra kivetett nemzetközi szankciók egyre súlyosabb mértékben éreztetik hatásukat. Teherán egyre kevésbé tudhatja maga hagyományos szövetségeseit, mint például Oroszországot. Ugyanakkor olykor súlyos műszaki problémákkal is szembesülnie kell, ami miatt novemberben egy időre szüneteltetni kellett az urándúsítást.

Ezek a fejlemények arra késztethetik Iránt, hogy némi rugalmasságot tanúsítson, de a genfi tárgyalásoktól áttörés nem várható – vélekednek elemzők.

A genfi tárgyalásokat beárnyékolják két iráni atomtudós ellen hétfőn elkövetett merényletek és azok a WikiLeaks-féle kiszivárogtatások, amelyek Irán és arab szomszédai közötti kapcsolatokban keletkezett feltételezett zavart firtatják.