Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni erők ellenőrzésük alá vontak három iraki kurd tábort

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 19. 16:53

Iráni erők ellenőrzésük alá vonták a PJAK kurd nacionalista szervezet három, Irakban lévő táborát – közölte július 18-án, hétfőn a Forradalmi Gárda északnyugat-iráni parancsnoka az IRNA állami hírügynökséggel. „A terroristák három, iraki területen lévő táborból kaptak segítséget, és ezek mindegyike a régiót teljesen ellenőrző iráni erők kezébe került” – mondta Delavar Randzsbarzade ezredes, a Forradalmi Gárda Szardast térségi vezetője. A parancsnok elmondta, hogy a gárda szombaton kezdte meg műveleteit Irak területén, és azok folytatódnak.

„A PJAK elleni beavatkozás szombat este kezdődött a lázadók Marván térség határában lévő táboránál, mintegy ötven kilométerre Szardast városától" – idézte Randzsbarzadét az IRNA. A szóban forgó táborok a PJAK harminc tagjának adtak otthont az elmúlt négy évben – tette hozzá.

A PJAK-ot (Kurdisztáni Szabad Élet Pártja) a törökországi kurd nacionalistákat összefogó PKK (Kurdisztáni Munkáspárt) iráni szárnyaként tartják számon, amelyet Teherán terrorszervezetnek tekint. Az Irak északi hegyvidékén tevékenykedő csoport gyakran keveredik fegyveres összecsapásokba az iráni erőkkel. Teherán rendszeresen támadja a függetlenségre törekvő iraki kurdok határ menti területeit.