Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni sikereinek köszönheti hosszabbítását a kémfőnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 22. 6:44

Újabb egy évvel meghosszabbította Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap a külső hírszerzés, a Moszad vezetőjének megbízatását, elismerve ezzel Meir Dagannak az Iránnal szembeni titkos hadviselés terén elért eredményeit. A Moszad élére 2002-ben került nyugalmazott tábornok így 2010-ig őrizheti meg tisztségét.

Az izraeli védelmi felsővezetők mandátuma rendszerint négy évre szól, és általában egy évvel hosszabbítják meg.

Biztonsági források szerint Dagan 2002-ben kifejezetten azzal a megbízással került a Moszad élére, hogy figyelje meg és akadályozza Teherán atomprogramját. Irányításával készültek azok a titkosszolgálati értékelések, amelyek szerint a zsidó államra nézve halálos veszélyt jelentene, ha a vele szemben ellenséges iszlám köztársaság nukleáris fegyver birtokába jutna.

Nyugati sajtójelentések szerint a Moszad részt vett iráni atomlétesítmények elleni szabotázsakciókban, iráni tudósok és katonatisztek ellen irányuló hírszerző akciókban, beszervezésükben. Az iráni média Izrael javára történt kémkedéssel gyanúsított több hírszerző sejt leleplezéséről is hírt adott. Izraelben a Moszad javára írják egy feltételezett szíriai atomreaktor felderítését – amelyet az izraeli légierő 2007-ben lebombázott -, és iszlamista gerillák likvidálását.

Címkéklégierő