Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irány Amerika!

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2008. május 28. 8:35

Az MH Központi Kiképző Bázis adott helyt a soron következő „IMET felmérésnek”, amelyre a Magyar Honvédség számos alakulatától érkeztek azok a katonák, akik a jövőben – parancsnokaik javaslatára és betöltendő beosztásuknak megfelelően – részt vehetnek különböző képzésekben az Egyesült Államokban.

A HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály Kiképzési Osztály IMET referense, Kácsor István nyugállományú alezredes vezette Szentendrén a felmérést, őt kértük meg fejtse ki bővebben az IMET program lényegét.

„Az IMET (International Military and Education Traninig) program a világ számos országának – köztük Magyarországnak is – ad lehetőséget, hogy ennek keretében tisztjeik és tiszthelyetteseik különböző alap és haladó tanfolyamokon, szakmai képzéseken vehessenek részt az Egyesült Államokban.
A program Magyarországon 1991-ben indult és évente 100-120 fő folytat tanulmányokat az államokban ennek keretében és ez jelentős létszám, mivel körülbelül a 75-80 %-át teszi ki a Magyar Honvédség külföldi beiskolázásainak.
Ennek a létszámnak a nagy része a már említett kurzusokon tanulhat, de minden évben 5-6 tiszt, illetve főtiszt meghívásos felső vezetői (például törzstiszti vagy vezérkari tanfolyamokon) képzésre is kiutazhat.
Az IMET programra a katonák parancsno

kaik javaslatára és egyéni vállalásuknak megfelelően jelentkezhetnek, az abban való részvételhez pedig az első lépcső, a felmérés sikeres teljesítése. A megmérettetés egészségügyi alkalmassági vizsgálat után, fizikai és nyelvi szintfelmérésből áll. Ennek eredményei alapján a legfelkészültebb jelentkezők lehetnek a program további résztvevői és ők kerülhetnek beiskolázásra a közeljövőben képzettségüknek, tapasztalataiknak, nyelvismereti szintjüknek és – ha volt ilyen – korábbi külföldi tanulmányiknak megfelelően. Nagyon fontos, hogy figyelemmel kísérjük azokat a katonákat, akik már sikeresen elvégeztek valamilyen alaptanfolyamot és mindig törekszünk arra, hogy őket a korábbi tanulmányokra épülő haladó képzésre is kiküldhessük.
A külföldi képzések fizikailag és szellemileg egyaránt nagyon megterhelők, de magas szakmai színvonalúak, korszerű ismereteket, hasznos tapasztalatokat és kiemelkedő nyelvi képzettséget adnak a hallgatók számára.
A külföldi képzéseken résztvevő magyar katonákról a lehető legjobb visszajelzéseket kapjuk, sikeresen teljesítik a követelményeket és kiváló eredményekkel térnek vissza a Magyar Honvédség alakulataihoz, ahol hasznosíthatják az államokban elsajátított ismereteket."

Az IMET programban résztvevők közül Tóth Krisztián főtörzsőrmester – a 25. Klapka György Lövészdandár Harcitámogató zászlóalj Páncéltörő ütegének vezénylő zászlósa – számolt be tapasztalatairól. Õ már 3 tanfolyamon vett részt az Egyesült Államokban és jelenleg az 5. külföldi missziójára készül.

„A tanfolyamok során nagy hangsúlyt fektettek a fizikai felkészítésre, minden reggel kemény edzéssel indult a nap, amely után késő délutánig következtek az elméleti és gyakorlati foglalkozások, illetve a képzések során több alkalommal is éles helyzetek szimulálásával, valósághű 2-3 napos terepgyakorlatokon kellett részt venni. A képzés alatt lehetőségünk volt széleskörű tapasztalatcserére, amely során nem csak mi tettünk szert új ismeretekre, hanem a kiképzők, oktatók is kikérték véleményünket.
Mindezek mellett remek lehetőség volt számunkra, hogy az IMSO (International Military Student Office) segítségével szervezett szabadidős programok keretében megismerhettük az Egyesült Államokat.
Összességében nagyon hasznosnak tartom ezt a képzési lehetőséget, a kint tanultak és megszerzett tapasztalatok jól használhatók itthon a napi feladatok végrehajtásában és a missziókban egyaránt."

Zárásként Kácsor István nyá. alezds. kiemelte :

„Örömtelinek tartja, hogy a Magyar Honvédségben az alakulatok parancsnokai fontosnak tartják a katonáik külföldi képzését, egyre több jelentkező van és az IMET program évről-évre nagyobb szerepet kap a tisztek és tiszthelyettesek szakmai képzettségi színvonalának emelésében."