Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irányt mutathat a jövőben is

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Schöff Gergely, Érdi Róbert |  2024. szeptember 6. 18:07

„A hűség, a bátorság, a hazaszeretet és a közös célokért való küzdelem nem csupán történelmi fogalmak, hanem olyan értékek, amelyek a mindennapjaink részévé kell, hogy váljanak” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke szeptember 6-án az MVM Dome-ban, ahol a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Színház együttműködésének köszönhetően több, mint 6000 honvédelmi kötődésű diák volt részese az Egri csillagok rendhagyó előadásának.

Gárdonyi Géza regénye a magyar történelem egyik legfontosabb fejezetét, a török megszállás elleni küzdelmet eleveníti fel. Generációk számára szolgál útmutatásul: a hűség, a kitartás, valamint a hazáért való áldozatvállalás szimbóluma. A Nemzeti Színház a regényt 1800 négyzetméteren közel 100 művész, 200 táncos, és 6300 honvéd kadét, illetve Honvédelem tantárgyat tanuló diák részvételével állította színpadra az MVM Dome-ban.

Az előadás második felvonásának elején a nézőtéren helyet foglaló középiskolások a Dobó István várkapitányt alakító Trill Zsolt Kossuth-díjas színművésszel közösen mondták el a várvédők esküjét. Felemelő percek voltak, amikor színészek és diákok együtt tették le az esküt, ami a diákok számára akár a majdani katonai fogadalomtételük „főpróbája” is lehetett.

20240906_Egri_csillagok_MVM_Dome_SG_047 (1)

„Ez a közösségi élmény összeköti a múltat a jelennel, hidat épít a fiatal generáció számára, hogy megértsék és ápolják nemzeti örökségünket. Az Egri csillagok története olyan alapvető emberi értékekről szól, amelyek ma is éppoly fontosak, mint a 16. században voltak. A hűség, a bátorság, a hazaszeretet, és a közös célokért való küzdelem nem csupán történelmi fogalmak, hanem olyan értékek, amelyek a mindennapjaink részévé kell, hogy váljanak” – mondta az előadás előtt dr. Böröndi Gábor vezérezredes.

A Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte, ma Magyarországon több honvédségi kampány zajlik, és a honvédség a hivatásos és a tartalékos haderő mellett ezzel, és a hasonló programokkal a fiatalokat is megszólítja.

„Ebben a gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli világban különösen fontos, hogy találjunk olyan példaképeket, akik segítenek eligazodni az élet kihívásaiban. Az Egri csillagok hősei ilyen példaképek lehetnek mindenki számára. Olyan emberek, akik a legnehezebb időkben is hűek maradtak eszméikhez és elveikhez, és akik számára a haza védelme mindennél fontosabb volt. Ez a fajta elkötelezettség az, amelyre mindannyiunknak szüksége van, és amely irányt mutathat a jövőben is” – hangsúlyozta dr. Böröndi Gábor.

A fiatalokhoz szólva elmondta, ők olyan úton indultak el, amely a hazaszeretetre, az elkötelezettségre, és a közösség szolgálatára épül. Azzal pedig, hogy Dobó István várkapitány vezetésével közösen elmondták a várvédők esküjét, megmutatták, hogy készek a hazáért vállalni mindazt, amit az elődök is vállaltak.

20240906_Egri_csillagok_MVM_Dome_SG_042

A különleges színházi előadás lehetőség volt arra is, hogy közelebb hozza a fiatalokat a honvédelem ügyéhez, és bemutassa, milyen fontos szerepet játszik a honvédség a mindennapi életünkben, hiszen a hon védelme nem csupán a katonák feladata, hanem mindannyiunké.

Az MVM Dome előtti téren például a Magyar Honvédség haditechnikai eszközökkel, toborzó ponttal és programokkal várta az érkezőket, a nézők közé pedig „beszivárogtak” az MH Sportszázad olimpikonjai, akik az előadás előtt és a szünetben ajándékkártyákat adtak a diákoknak, illetve szívesen megálltak egy-egy közös fotóra is.