Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irtja riválisait a Hamász?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 20. 14:23

Tagadta hétfőn a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet, hogy legkevesebb 32 palesztint – politikai vetélytársakat és az ellenséggel való együttműködéssel gyanúsítottakat – gyilkoltak meg biztonsági erői az év eleji izraeli offenzíva alatt és után. A gázai gyilkosságokról a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet számolt be.

A New York-i székhelyű HRW szerint legalább 32 palesztint öltek meg önkényesen Hamász-fegyveresek a tavaly december 27-én indult, 22 napos izraeli hadjárat alatt és után. Többségüket azzal gyanúsították, hogy együttműködtek az ellenséggel. Az állítólagos kollaboránsok Gáza fő börtönéből szöktek meg annak december 28-i izraeli bombázása után.

“A jelentés elhamarkodott, tisztességtelen, kiegyensúlyozatlan és áttekinthetetlen".

A HRW nem foglalkozott “a káosz mögött lévő valódi okkal, azzal, hogy az izraeli megszállók bombázták a biztonsági erők központjait és a börtönt, ahol sok bűnözőt fogva tartottak" – mondta Fauzi Barhum, a Hamász szóvivője. Megerősítette, hogy találkozott a jogvédő szervezet kutatójával, de hozzátette: “sajnos csak néhány szót jegyzett fel abból, amit mondtam".

Táher an-Nono, a Hamász-kormányzat szóvivője már vasárnap tagadta, hogy a szervezet biztonsági erőinek szerepük lett volna emberölésekben. Mint mondta, “az ellenállás egyes frakciói azt közölték, hogy megöltek kollaborálással gyanúsítottakat az izraeli háború idején Gázában és a harcok által érintett más területeken. Vizsgálatot indítottunk ezek ügyében, de az még nem fejeződött be". Hozzátette, hogy az izraeli hadművelet után 11 gázai rendőrt elbocsátottak, és bűnvádi eljárás vár rájuk, mert a gyanú szerint rosszul bántak olyan fogva tartottakkal, akik ellen kábítószer-kereskedelem a vád.

A HRW, amely áldozatok és szemtanúk beszámolói, valamint palesztin emberjogi szervezetek esettanulmányai alapján készítette jelentését, azt írta, hogy 18 palesztint már az izraeli offenzíva befejezése után kutattak fel és gyilkoltak meg Hamász-fegyveresek. “A törvénytelen letartóztatások, a fogva tartás alatti kínzások és gyilkosságok" nevetségessé teszik a Hamász állítását, hogy törvényes rendet tart az övezetben – mutatott rá a jogvédő szervezet.

Címkékjogvizsga