Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iskola a hegyeken túl

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 3. 9:47

Burka járás Sarsar falujában elkészült az az iskola, melynek építési munkálatait még a PRT-2 váltása indított be 2007. június 10-én. E középtávú project eredményeként 600 diák és 25 tanár veheti birtokába a hat tanteremből és egy tanári szobából álló építményt.

A megközelítőleg nyolcvanezer lakosú járás háromezer méter magas hegyekkel körülzárva, egy 1300 méter magasan lévő fennsíkon található. A hegyek közötti utak minősége nagyon rossz, ezért nehezen megközelíthető a térség. Ennek köszönhetően a munkálatok is lassabban haladtak, ugyanis nincs kút a faluban, ezért a húsz kilométerre lévő Nahrin városból, két hegyen keresztül kellett a vizet hordani, hogy építkezni tudjanak.

Az átadási ünnepségen részt vett Baghlan tartomány oktatási igazgató-helyettese, Burka járás kormányzója, rendőrfőnöke, Shura vezetője, valamint az Idősek Tanácsa. Minden felszólaló méltatta és köszönte a magyar kontingens munkáját és segítségét.
Külön köszönetet mondott Haji Szangi, a járás kormányzója, aki kiemelte, hogy a tartományi kormányzat kevés figyelmet szentel ennek a nagy lélekszámú területnek, pedig az egyik legszegényebb járások egyike. Többek között ezért is nagyon halasak a PRT-nak, hogy kéréseiket figyelembe véve, támogatják a terület fejlődését.

A falu vezetője Abdul Dzsalil elmondta, hogy nagyon fognak az iskola épületére vigyázni, hiszen régen vártak arra, diákok és tanárok egyaránt, hogy megfelelő körülmények között folyjék az oktatás.

Rózsa Tibor ezredes, kontingensparancsnok az ünnepség végén megköszönte a szíves fogadtatást, kiemelte, hogy Afganisztán jövőjét, valamint a fejlődés zálogát a gyerekek jelentik. Minél több gyerek jár iskolába, annál biztosabb, hogy az ország újjáépítése gyorsabb ütemben fog haladni.