Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismerkedés rakétarendszerekkel

Szöveg: Kurucz Anikó hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. május 15. 9:22

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Felsőfokú Vezetőképző Intézet, katonai felsővezető szakirányú továbbképzési szak hallgatói – élükön Kovács Ferenc ezredes intézetvezetővel – szakmai látogatást tettek május 11-én a győri MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél.

untitled (12 of 30)

A különböző katonai szervezeteknél már jelenleg is vezető beosztást ellátó főtisztekből álló delegációt Matyi Tibor Mihály ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte, majd előadásában bemutatta a rakétaezredet, a katonai szervezet felépítését, ismertette az alaprendeltetéséből adódó feladatait és kötelezettségeit.

Ezt követően a látogatók egy rövid laktanyabejárásra indultak: elsőként az alakulótéren, egy statikus bemutató során megismerkedtek az ezrednél rendszeresített haditechnikai eszközök legjavával. Megtekintették a kis hatótávolságú KUB légvédelmi rakétarendszer lánctalpas alvázra épített indítóállványát (SZPU), illetve a célfelderítő és rakéta-rávezető állomását (SZURN), továbbá a MISTRAL típusú, közeli hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer két elemét, vagyis a hordozójárműre szerelt lokátorral egybeépített vezetési pontot (MCP), valamint az ATLAS indítóállványt is. Ezután a 21. századi csúcstechnológiát képviselő Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ (Surface-to-Air Missile Operations Centre – SAMOC) mobil és telepített változatának bemutatóján Szigeti Zsolt őrnagy, a Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ megbízott parancsnoka röviden ismertette a technológia képességeit és lehetőségeit.

A nap zárásaként a vezetőképző tanfolyam résztvevői a NASAMS rakétarendszerről kaptak tájékoztatást. Nagy Sándor alezredes, az 1. Légvédelmi Rakétaosztály parancsnoka beszélt az új légvédelmi rendszerrel kapcsolatos aktualitásokról, az eddigi lezajlott képzések tapasztalatairól, valamint közösen megtekintették a kialakítás alatt álló NASAMS szimulációs és kiképző központot is.