Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét benépesült a szentendrei laktanya

Szöveg: Papp Nikolett |  2010. március 31. 13:59

Március 30-án a bevonuló fiataloktól volt hangos az MH Központi Kiképző Bázis Művelődési Központja, hiszen ezen a napon érkezett a három hónapos alapkiképzésre 102 szerződéses legénységi állományú katona. A kiképzendők kezdetben bátortalanul foglalták el helyüket a Művelődési Központ aulájában.

Legtöbben a MH Támogató Dandárhoz, a MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz, és a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázishoz jelentkeztek. A bevonulók – köztük 6 hölgy- ezt követően elfoglalták körleteiket, majd a következő helyszínre, az Egészségügyi Központhoz érkeztek. Itt fogászati szűrésen, orvosi vizsgálaton, és drogszűrésen vettek részt, valamint védőoltást kaptak torokgyík, tetanusz, szamárköhögés és hastífusz ellen. Az utolsó helyszínen a katonák átvehették egyenruhájukat és minden olyan felszerelést, amelyre a 14 hetes kiképzés során szükségük lesz.

1595899505
 

Másnap Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, a kiképző bázis parancsnoka köszöntötte a bevonult állományt, majd megtartotta az ilyenkor szokásos parancsnoki tájékoztatót. Beszédében kitért a Magyar Honvédség feladataira, a katonai alapkiképzés szükségességére, és bemutatta a két szentendrei katonai intézményt, a MH Központi Kiképző Bázist és a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolát. Végül ismertette parancsnoki elvárásait, melyek között szerepelt az aktív részvétel a kiképzési foglalkozásokon, és a bajtársiasság, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy egymás megsértése, zaklatása eltérő vallás, etnikai hovatartozás, családi vagy anyagi háttér miatt szigorúan tilos.

Ezzel megkezdődött a 102 szerződéses legénységi állományú katona 3 hónapos alapkiképzése, melyen elsajátítanak minden olyan elméleti és gyakorlati tudást, amelyre a hazai vagy nemzetközi szolgálatteljesítés során szükségük lesz.

1595899505