Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét „élesben” a vegyivédelmiek

Szöveg: Kocsis Balázs százados | Fotó: Urbán Levente százados |  2022. június 30. 14:54

Eredményesen teljesítették a „Purple Field 2022” elnevezésű gyakorlatot az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj és a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái Szerbiában. A gyakorlaton „éles”, mérgező harcanyagokkal kellett dolgozniuk.

IMG_1935

„Éles”, mérgező harcanyagok felhasználásával atom-, biológiai-, vegyi (ABV) felderítő és mentesítő szakkiképzést tartottak Szerbiában, a Krusevac melletti gyakorlótéren, az elmúlt napokban.

A feladatokat szigorú biztonsági körülmények között, de a precíz végrehajtást nem korlátozva, a vegyvédelmi zászlóalj és a különleges dandár instruktorai közreműködésével biztosították. Ennek során a fő hangsúly az egyes harcos kiképzésre koncentrálódott, majd folyamatosan tolódott a rajszintű végrehajtás irányába.

IMG_2276

A katonák megtanulták, illetve felelevenítették a különböző típusú harcanyagok kimutatását eltérő felületekről, változó időjárási körülmények között. Elsajátították az ABV-felderítő, valamint -mentesítő eszközök használatát a mérgező harcanyagokkal szemben, így képessé váltak azok készségszintű alkalmazására. Mindezek mellett az újonnan kiképzett katonák a „saját bőrükön” tapasztalhatták meg az éles körülmények közötti pszichés stresszt, a védőruha, illetve a gázálarc hatékony védőképességét.

A vegyivédelmi zászlóalj katonái közül jónéhányan egy újfajta vegyi detektort próbáltak ki és teszteltek új típusú gázálarcot, légrásegítő rendszert, illetve zárt levegős rendszert is.