Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katona-egészségügy erős, hatékony szervezetet alkot

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. június 30. 15:56

„Nincs nemesebb feladat az emberek, a közjó szolgálatánál, ezt tudja minden, a katona-egészségügy területén szolgálatot teljesítő hivatásos, szerződéses katona, honvédelmi alkalmazott, a honvédegészségügy minden alkalmazottja és rezidense” – jelentette ki Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai tervezésért és humánpolitikáért felelős államtitkára a magyar egészségügy napja alkalmából rendezett állománygyűlésen, június 30-án, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

A_magyar_egeszsegugy_napja_unnepi_allomanygyules_202200630_02 copy

A katona-egészségügy ünnepe alkalmából szervezett állománygyűlésen Gion Gábor, a honvédelmi tárca stratégiai tervezésért és humánpolitikáért felelős államtitkára a különleges nap kapcsán úgy fogalmazott: „kitűnő alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk az önök pótolhatatlan érdemeiért, teljesítményéért, valamint fejet hajtsunk nélkülözhetetlen tudásuk, fáradhatatlan teherbírásuk és felelősségteljes hozzáállásuk előtt.” Hozzátette: egy szervezet hatékonyságát, erejét nem az mutatja meg, hogyan működik olyankor, amikor normális mederben halad az élet, hanem az, hogy miként reagál a rendkívüli helyzetekre. „Önök a pandémia alatt megmutatták, hogy egy erős, hatékony szervezetet alkotnak, hiszen a több évtizeden át felhalmozott tudásnak, szervezettségnek és elhivatottságnak köszönhetően a legszélsőségesebb és legveszélyesebb helyzetekben is képesek voltak és képesek a helytállásra” – jelentette ki az államtitkár, aki külön köszönetet mondott az egészségügyben az általa is tapasztalt áldozatos szolgálatért.

A_magyar_egeszsegugy_napja_unnepi_allomanygyules_202200630_09 copy

Az elmúlt időszakban felmutatott áldozatkész, már-már emberfeletti teljesítmény elismerésül dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka zászlószalagot adományozott az MH Egészségügyi Központ részére, amit Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese tűzött fel a szervezet csapatzászlajára. Adományozási beszédében Sándor Zsolt kijelentette, hogy míg a csapatzászló a katonai szervezetet, magát az egységet szimbolizálja, „a zászlószalag pedig azt a hatalmas erőkifejtést, azt a munkát, amit a szervezetben dolgozók nap mint nap teljesítenek. Ha csak az utóbbi két esztendőt nézzük, olyan embert próbáló feladatokkal küzdött meg sikeresen az egészségügyi központ, amilyenekkel eddig sosem.” Az altábornagy hozzátette: az elvárás igen magas volt, de a katona-egészségügyben dolgozó büszkék lehetnek magukra, mert mindenben megfeleltek. „Akármilyen nehézséggel is kerültek szembe, önök, a honvédegészségügy katonái és honvédelmi alkalmazottai folyamatosan példaértékű hozzáállással, munkamorállal álltak helyt” – húzta alá.

A_magyar_egeszsegugy_napja_unnepi_allomanygyules_202200630_10 copy

Válaszbeszédében dr. Kopcsó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, köszönetet mondva az elismerésért, hangsúlyozta: „büszkék vagyunk, büszke vagyok erre az elismerésre, de mindenekelőtt az állomány hősies, sok esetben már-már emberfeletti önfeláldozó teljesítményére, amivel ezt kiérdemelték, kiérdemeltük.”

A_magyar_egeszsegugy_napja_unnepi_allomanygyules_202200630_07 copy

Dr. Kovács Gábor, az MH EK Honvédkórház Urológiai Osztály osztályvezető főorvosa a rendezvényen mondott beszédében bemutatta Semmelweis Ignác életútját és azt az áttörő sikert, amit az orvoslásban, azon belül is a várandós anyák halálozásának megfékezésében elért. Munkásságát példaértékűnek és tanulságosnak nevezte, amely tanulságok kapcsán kiemelte: Semmelweis és a ma dolgozó orvosok számára is a beteg felé fordulás a legfontosabb. „A beteg megtisztel minket bizalmával, nagy bajával hozzánk fordul. Ezt nem vehetjük félvállról, hanem teljes személyiségünkkel őrá, a betegre kell koncentrálnunk” – szögezte le. Hozzáfűzte azt is, hogy az egészségügyben dolgozók hivatása örök, felelősségük közös, éppen ezért becsületesen, szeretettel és megértéssel kell lenniük nem csak betegeik, de kollégáik, munkatársaik felé is.

A_magyar_egeszsegugy_napja_unnepi_allomanygyules_202200630_12 copy

1992 óta a magyar egészségügy napja július 1-je, az a nap, amikor 1818-ban Semmelweis Ignác született. Az ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával, valamint az Ökrös Band Virtuóz Magyar Koncert Cigányzenekar műsorával folytatódott.