Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét ENSZ-konvojra támadtak Kongóban, többen meghaltak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: illusztráció |  2023. február 12. 19:44

Ismét ENSZ-konvojt ért támadás a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a kedd esti összetűzésben három támadó meghalt – jelentette be a világszervezet helyi missziója (MONUSCO).

Az ENSZ járművei Kiwanja városba szállítottak élelmiszert, majd visszafelé tartottak székhelyükre, Gomába, amikor a támadás érte őket. A konvojt nemzetközi békefenntartók és kongói kormányerők is kísérték. A támadók a közlemény szerint úttorlaszt emeltek Gomától északra, tüzet nyitottak a négy teherautóra, és megpróbálták megszerezni azok rakományát is. Az ENSZ-erők és a kongói katonák igyekeztek megvédeni a konvojt, és eközben vesztette életét három támadó.

A támadás tényét megerősítette Patrick Iduma, a térség ellenőrzéséért felelős kongói hatóság vezetője is. Az ENSZ és a kongói hatóságok vizsgálatot indítottak, hogy pontosan fel tudják idézni a lezajlott eseményeket.

Az ENSZ-békefenntartók ellen az elmúlt hónapokban számos alkalommal tüntettek elkeseredett helyiek, akik a világszervezet katonáit hibáztatják azért, mert a térségben nem sikerült megfékezni a fegyveres csoportok gerjesztette erőszakot. A tiltakozó akciók is többször erőszakba fulladtak, hivatalos közlések szerint halálos áldozataik is voltak.