Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét földön a Raptorok

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. október 27. 19:13

Az Egyesült Államok légierejének vezetése ismét letiltotta az F-22-es Raptorok repüléseit, de csak a Langley–Eustis légibázison állomásozó gépekét – írja a Defence News.

A döntést az indokolja, hogy egy október 21-i repülés után ismét hypoxia-szerű tüneteket észleltek egy hajózón, melyért egyértelműen a típus fedélzeti oxigénellátó rendszere az (OBOGS – On-Board Oxygen Generating System) a felelős.

Arról azonban, hogy az alakulatnál mikor oldják fel a tilalmat, továbbá arról, hogy a légierő többi gépén is átvizsgálják-e a rendszert, egyelőre nem tudtak nyilatkozni.

Az F-22-esek repüléseit már nem először tiltották le a 2011-es év során. Mint arról már korábban beszámoltunk, május 3-tól a teljes F-22-es flotta a földön vesztegelt, az előbb említett rendszer meghibásodása miatt.

Mint ismeretes, az OBOGS rendszer hibája miatt következett be az alaszkai Elmendorf légibázison Jeffrey Haney százados katasztrófája is, mely során az 525. repülőszázad F-22-es pilótája életét vesztette. A május 3-i letiltást követően a Raptorok csak 2011 szeptemberében emelkedhettek újra a levegőbe.