Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét hadtudományi klub mindenkinek

Szöveg: MH BHD | Fotó: Kresz Fruzsina |  2021. szeptember 13. 16:12

A Kiss Károly Hadtudományi Klub Mindenki Hadtudománya rendezvénysorozat újabb előadását hallgathatták meg az érdeklődők szeptember 9-én, csütörtökön este a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban.

365A9522

Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa, a Magyar Hadtudományi Társaság tagja „Az új amerikai elnök és a nemzetközi biztonságpolitikai helyzet” című, másfél órás érdekfeszítő előadásában az amerikai globális szerepvállalás súlypontjait értékelte.

„Merre tart az amerikai biztonságpolitika a Biden-elnökség idején?” kérdésre válaszolva Csiki Varga Tamás elmondta: Joe Biden visszatérése a hagyományos multilaterális külpolitikához az amerikai nagy stratégia szempontjából ugyanazt a célt szolgálja, mint a Trump adminisztráció legtöbb lépése, csak más eszközökkel és kevesebb járulékos károkozással.

365A9488

A rendezvényen elhangzott többek között az is, hogy a poszthegemoniális korszakban az Egyesült Államok nemzetközi elsőségének megőrzését és megújítását, a kihívók – Kína és Oroszország –, valamint a regionális ellenfelek – Észak-Korea és Irán – feltartóztatását és elrettentését helyezi fókuszba. Mindezt Washington legnagyobb hatalmi előnyére, globális, multilaterális szövetségi rendszerének megújítására alapozva. Kína marad az elnökségi ciklus első számú kihívása, amely a gazdasági-technológiai dimenzió mellett egyre nagyobb súllyal válik politikai és katonai kihívássá is.

„A diplomácia elsősége azonban nem jelent tétlenséget, tehetetlenséget és eredménytelenséget, ugyanakkor a konfliktusokban való szelektív részvétel azt is magával hozza, hogy egyes térségekben és dimenziókban az ellenérdekelt szereplők mozgástere növekedhet” – tette hozzá Csiki Varga Tamás.

365A9517