Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többnemzeti gyakorlat kezdődött Csehországban

Szöveg: Bíró Károly százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 13. 14:48

Gyakorlati végrehajtással kezdődött a héten az Ample Strike 2021 többnemzeti NATO-gyakorlat Csehországban. A részt vevő kilenc tagország mintegy hétszáz katonája két héten keresztül gyakorolja a közvetlen légi támogatás (CAS – Close Air Support) szakfeladatait nemzetközi környezetben.

Ample_Strike_2021 (6)

Idén hazánkat az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár egy közös előretolt repülésirányító (JTAC– Joint Terminal Attack Controller) csoporttal, valamint az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis - Magyarországról átrepülve – JAS-39 Gripen vadászgépekkel képviselik.

A gyakorlat fő célja a szárazföldi erők, az előretolt repülésirányítók és a gépszemélyzetek közötti együttműködés gyakoroltatása komplex harcászati feladatok során. A gyakorlat három, átgondoltan megalkotott és berendezett helyszínen folyik párhuzamosan, ahol a részt vevő országok légiereje és szárazföldi csapatai együttesen hajtanak végre különböző szakharcászati feladatokat nappal és éjszaka.

Ample_Strike_2021 (cikkbe)

A gyakorlat kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a magyar gépszemélyzetek és a más NATO-tagországok JTAC képesítéssel rendelkező katonái gyakorolják az együttműködést. Továbbá hasonlóan fontos, hogy a magyar résztvevők az itthoni gyakorlatokon ritkán elérhető repülőeszközökkel is dolgozhatnak, mint például az F-15, az EF-2000, az L-159, vagy akár az MQ-9 Reaper.

Az Ample Strike nemzetközi gyakorlat kiemelt jelentőséggel bír a JTAC közösség számára, mivel a kötelező jártasságfenntartásukon felül, az eljárásaikat rendkívül összetett helyzetekben, más nemzetek alegységeibe integrálva gyakorolhatják.