Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét nagyszabású gyakorlat Pápán

Szöveg: Gyeginszky Andor törzsőrmester |  2012. március 23. 12:27

Vészhelyzeti gyakorlatot tartottak az MH Pápa Bázisrepülőtéren március 21-én – együttműködve a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) és a Boeing állományával. A szimulált baleset az egyik C–17-es töltésekor következett be, amikor technikai meghibásodás következtében nagyobb mennyiségű üzemanyag ömlött ki. A kerozingőz hatására két személy eszméletét vesztette.

A repülőtéri tűzoltószolgálat az előírásoknak megfelelően a helyszínen biztosította a töltést, ezért azonnal be tudtak avatkozni. A sérültek kimenekítése és a további üzemanyag kiömlésének megakadályozása után hozzáláttak a kár felméréséhez és elhárításához. Az egészségügyi szolgálat és a további tűzoltóegységek rövid időn belül a helyszínre érkeztek, így elkezdődhetett a sérültek ellátása, valamint a kiömlött kerozin speciális eszközökkel történő eltávolítása a betonról.

A számos magyar és külföldi katonai megfigyelő közös kiértékelő megbeszélésén Vicai Zoltán alezredes, a bázisrepülőtér törzsfőnöke jóra értékelte a gyakorlaton részt vevő állomány teljesítményét. A látottakról elismerően nyilatkoztak a HAW és a Boeing megfigyelői is, hangsúlyozva a szolgálatok jó felkészültségét.
Az üzemanyagtöltés biztonsági szempontból kiemelten fontos, mivel egy-egy töltés alkalmával több tízezer liter kerozinnal dolgoznak. A tűz- és robbanásveszély miatt szigorú biztonsági intézkedések vonatkoznak erre a tevékenységre. Az esetlegesen bekövetkező balesetek elhárításához szükséges speciális mozzanatokat intenzív kiképzéssel, valamint rendszeres gyakorlatok során kell elsajátítani.