Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét segített az egészségügyi központ mentőtisztje

Szöveg: MH Egészségügyi Központ | Fotó: archív felvétel |  2022. január 20. 7:21

Egy rosszul lett hölgy elsősegély nyújtásában vett részt január 17-én az MH Egészségügyi Központ MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél szolgálatot teljesítő mentőtisztje. Nem ez volt az első alkalom, hogy Besenyei István százados bajba jutott emberen segített.

Baleset_MHEK

A százados az esti órákban hazafelé tartott, amikor arra lett figyelmes, hogy különösen nagy tömeg vesz körül egy idős hölgyet a buszmegállóban. A 36 éves egészségügyi tapasztalattal rendelkező mentőtiszt azonnal a rosszul lévő személyhez sietett. A helyszínre korábban érkezők időközben értesítették a mentőket és elmondták, hogy a nőt a földön fekve találták, aki a hűvös, esős időben átázott ruhában feküdt.

A rossz időjárási körülmények között Besenyei István százados azonnal felismerte a helyzet súlyosságát és - a szakma szabályai szerint - betegvizsgálatot végzett, majd felvette a kapcsolatot a mentésirányítóval. Az elsődleges ellátás mellett a mentésirányító megfelelő tájékoztatása is nagyon fontos egy ilyen helyzetben. Annak érdekében, hogy a beteg állapotának megfelelő mentőegység érkezzen, a mentésirányítónak tudnia kell a pontos helyszíni adatokat, valamint minél részletesebb információkat a bajbajutott állapotáról.

A százados az Országos Mentőszolgálat egészségügyi szakembereinek megérkezéséig a beteggel maradt és gondoskodott a kihűlés elleni védelemről. A százados kiemelte, hogy a helyszínre érkezők többsége a fiatal korosztályhoz tartozott, akik empátiát tanúsítva vettek részt a segítségnyújtásban.

Besenyei István százados már korábban is tanúbizonyságot tett szakmai elhivatottságáról: 2021 júniusában munkatársaival együttműködve egy budapesti balesetben megsérült anyának és gyermekének segítettek.

Kapcsolódó cikkek