Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét vádemelés Képíró Sándor ellen

Szöveg: MTI / honvedelem.hu |  2008. április 14. 10:40

Ismét a háborús bűnökkel gyanúsított Képíró Sándor felelősségre vonását szorgalmazta Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója.

A Gradjanski List című újvidéki újság hétfői számában megjelent interjújában arra szólított fel, hogy a magyar ügyészi szervek emeljenek vádat a Budapesten élő 93 éves férfi ellen. Zuroff szerint azok a dokumentumok, amelyeket a szerb hatóságok magyar partnereiknek átadtak, bizonyítják, hogy Képíró Sándor bűnös.

Amennyiben nem állítják hamarosan bíróság elé, fennáll a veszélye annak, hogy magas kora miatt a nemrég meghalt usztasa bűnöshöz, Iva Rojnicához hasonlóan elkerüli a felelősségre vonást – mondta Efraim Zuroff, akinek az a benyomása, hogy Magyarország nem akarja Képíró felelősségre vonását, elhúzza az ügyében folytatott eljárást, hogy ne lehessen bíróság elé állítani.

Képíró Sándor – a Simon Wiesenthal Központ vezetője szerint – 1942 januárjában résztvevője volt annak az újvidéki razziának, amelynek során a magyar megszálló erők mintegy 1300 zsidót, romát és szerbet végeztek ki. Azzal is gyanúsítható, hogy részt vett újvidéki zsidók Auschwitzba deportálásában.