Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mennyből a QRF…

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. április 14. 10:49

A Magyar Honvédség Õr- és Biztosító Zászlóalj egyik fő feladata a Koszovóban állomásozó NATO-erők főparancsnokságának őrzés-védelme. E fő tevékenységhez szorosan kapcsolódik egy gyors reagálású erő (QRF) folyamatos készenlétben tartása is, mely rendeltetése többek között a főharcálláspont őrségének megerősítése olyan esetekben, amikor egy kialakult veszélyhelyzetet az ott rendszeresített állománnyal nem lehet elhárítani. E feladatokat a zászlóalj őr- és biztosító százada végzi.

Koszovóban a függetlenség kikiáltását követően a KFOR erőinek közúton való közlekedését akadályozó, vagy azt megbénító demonstrációk kialakulásának valószínűsége megerősödött. Egy esetleges, a Film City vagy a Vrelo tábor környezetében kialakuló demonstráció esetén a Support Group parancsnoka kirendelheti a készenléti szakaszt a szolgálatok megerősítésére.

A korábbi begyakorlások során az őr- és biztosító század ezt a tevékenységet sikeresen végrehajtotta közúton, a gép- és harcjárművekkel történő átcsoportosítással.
A közelmúltban végrehajtott begyakorlás kiinduló helyzetét pedig a Support Group parancsnokának helyettese úgy állította be, hogy a demonstráló csoportok a főharcálláspontra vezető utakat lezárták, így a készenléti szakasz helyszínre juttatása légi szállítással, helikopterrel volt csak megoldható.

A szállítási feladatot a KFOR szlovák nemzetiségű helikopter-alegysége részére határozták meg. A helikopterek közreműködésével végrehajtott „éles" begyakorlások során a készenléti szakaszt a szlovák helikopterszemélyzet egy Mi–17-es helikopterrel csoportosította át a főharcálláspontra, ahol az áttelepített erők azonnal elkezdték szolgálatok megerősítését.

A KFOR Headquarters Support Group parancsnoka a század katonáinak begyakorlás során nyújtott tevékenységével kapcsolatban elégedettségét, és elismerését fejezte ki a század parancsnokának.

A már említett alaprendeltetésből adódó feladatok eredményes és biztonságos végrehajtása érdekében elengedhetetlen az előírt, szinten tartó lőkiképzési feladatok teljesítése is. Ennek érdekében a zászlóalj, a kisnicai lőtéren március végén lőgyakorlatokat hajtott végre. A pisztollyal, gépkarabéllyal, géppuskával és távcsöves puskával végrehajtott lövészet zászlóalj szintű értékelése jó eredményű lett.

Kép és szöveg: MH Õr- és Biztosító Zászlóalj