Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Isten éltesse vezérőrnagy úr!

Szöveg: Krizbai Diána hadnagy | Fotó: Gulyás Róbert zászlós |  2024. március 17. 12:17

Több mint három évtizedes katonai pályafutás, mintegy 2000 óra levegőben töltött idő. Szolgált parancsnokhelyettesként NATO szervezetnél és betöltötte a Magyar Honvédség légierő haderőnemi szemlélői beosztását is, emellett számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült. 70. születésnapja alkalmából köszöntjük Pintér Zoltán nyugállományú vezérőrnagyot.

Pintér Zoltán nyá.vezérőrnagy 70_sznapi_köszöntése_MG (1)

Pintér Zoltán már 17 évesen egyedül repült motoros gépen, majd a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola vadászrepülő szakán végzett és 1976-ban avatták hadnaggyá. Katonai karrierjét Kecskeméten repülőgép-vezető beosztásban kezdte, majd hosszú ideig Taszáron szolgált. A Zrínyi Miklós Katonai Akadémián 1986-ban egyetemi végzettséget szerzett, de külföldön is gyarapította tudását, többek között az Egyesült Államokban, a Légierő Vezérkari Akadémián. Szolgált öt éven át Olaszországban, a NATO 5. Többnemzeti Légi Hadműveleti Központ parancsnokhelyetteseként is, utolsó beosztásában a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnemi szemlélője volt. Több mint három évtizedes katonai karrierje során mintegy 2000 órát töltött a levegőben, többek között L-39 Albatrossal, többféle MiG típussal. Számos hazai is külföldi elismerésben részesült, különösen nagy büszkeséggel tölti el, hogy átvehette a Haza szolgálatáért érdemérem arany fokozatát, a Norvég Királyság tiszti keresztjét és a Francia Köztársaság Becsületrendjét.

Napjainkban nyugállományú katonaként is aktívan él: rendszeresen jár a pilótatalálkozókra, csapatrendezvényekre, ünnepi megemlékezésekre, szereti ilyenkor újra magára ölteni egyenruháját.

Születésnapja alkalmából Pintér Zoltán nyugállományú vezérőrnagyot személyesen köszöntötte fel Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka és Győri Tamás százados, a kaposvári toborzóközpont megbízott parancsnoka.

Pintér Zoltán nyá.vezérőrnagy 70_sznapi_köszöntése_MG (2)