Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszlamista csoport magára vállalta a nigériai merényletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 30. 13:31

Magára vállalta egy iszlamista csoport a karácsonykor Nigériában elkövetett, keresztények elleni robbantásos merényletsorozatot, amelynek következtében a hatóságok keddi közlése szerint legalább 80 ember vesztette életét.

A Boko Haram nevű szélsőséges csoport honlapján tette közzé, hogy felelősséget vállal a Jos városában és környékén végrehajtott terrorcselekményekért. „Világ nemzetei, tudjatok róla, hogy mi hajtottuk végre szenteste a támadásokat" – olvasható az iszlamisták írásában, amelyből az is kiderül, hogy a mostani merényletsorozat „még csak a kezdete annak a bosszúhadjáratnak, amelynek célja a térségben, illetve az országban élő muszlimok ellen elkövetett erőszakos cselekmények megtorlása".

A rendőrség ugyanakkor fenntartásokkal kezeli a Boko Haram közleményét. „Bárki írhat bármit a világhálón" – hangsúlyozta kedden Abdulrahman Akano, Plateau állam rendőrfelügyelője, aki már csak azért is kételkedik a közöltek hitelességében, mert a robbantásnak ez a formája nem igazán jellemző a Boko Haram stílusára.

Péntek este a Plateau állambeli Jos városában egyetlen óra leforgása alatt nyolc robbantásos merényletet követtek el a Jézus Krisztus születését ünneplő keresztények ellen. Egy másik incidensben, az ország északkeleti részében két keresztény templomot támadtak meg gyújtópalackokkal.

A nigériai hatóságok kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint Josban legalább 80 ember életét követelték a terrorcselekmények, bár ezt a rendőrség egyelőre nem erősítette meg. Korábbi értesülések szerint 32-en haltak meg a támadásokban.

A közép-nigériai Jos, Plateau szövetségi állam székhelye azon a „törésvonalon" fekszik, amely elválasztja egymástól a 160 milliós ország többségében muszlim lakosságú északi részét a déli országrésztől, ahol a keresztény hitűek teszik ki a lakosság többségét. Jos ezért a muzulmán-keresztény ellenségeskedés egyik gócpontja Afrika legnépesebb országában, s a különböző erőszakcselekmények az idén már közel ezer ember halálát okozták a térségben. Bár ezekben rendszerint rivális muszlim és keresztény csoportok csapnak össze, megfigyelők hangsúlyozzák, hogy az erőszak mögött többnyire helyi gazdasági és politikai érdekellentétek húzódnak meg, például az északi nomád közösségek és a déli földművesek földterületekért vívott küzdelme.