Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Itt a tél – a honvédség felkészült

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 15. 12:02

Lesett az idei első hó, bár a havazás egyelőre csak a Dunántúlt érintette. Az elmúlt napokban az alacsonyabb fekvő területeken 7-8 centiméternyi, a Bakony magasabb részein viszont 10-15 centiméternyi hó esett. Ajka és Herend környékén megközelíti a húsz centit a hóréteg vastagsága.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a hétfőig marad a kora télies idő. A hétvégén az időnkénti olvadás mellett, néha hózáporokra és kisebb havazásra is számítani lehet, jelentősebb mennyiségű csapadék azonban már nem várható. A szél azonban megerősödhet, ami miatt néhány helyen hóátfúvások nehezíthetik a közlekedést.

1595871155
Bár a Dunántúlon téliesre fordult az időjárás, a közútkezelő szakemberei szerint sehol nem kell jeges, síkos utakra számítani. Az elmúlt napokban lesett hó csak néhány helyen maradt meg az útburkolaton. Ezeken a helyeken viszont elvégezték a síkosságmentesítést. Komolyabb közlekedési fennakadást szerencsére sehol nem okozott a lehullott téli csapadék.

A honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer része a rendkívüli időjárás okozta helyzetek kezelése. A honvédség felkészült az esetleges segítségnyújtásra. Az elmúlt hetekben minden katonai szervezetnél kijelölték és leellenőrizték azokat a gépcsoportokat, melyek szükség esetén bevethetők. E gépcsoportokban elsősorban vontató gépjárművek találhatók, amelyekkel akár az elakadt, vagy bajba jutott kamionokon is lehet segíteni.