Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jövőre esedékes a dél-afganisztáni szerepvállalásunk

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. november 15. 12:12

Jövő év végétől lesz esedékes a dél-afganisztáni magyar katonai szerepvállalás, ami 20-30 fős zászlóaljtörzs tevékenységét jelenti majd – mondta Havril András vezérkari főnök.

Havril András vezérezredes kedden és szerdán a NATO Katonai Bizottságának vezérkari főnöki szintű kétnapos ülésén vett rész Brüsszelben.

A Dél-Afganisztánnal kapcsolatban tett magyar felajánlásról az MTI-nek elmondta, hogy a magyar katonák zászlóaljszintű műveletek irányítását végzik majd, úgynevezett műveleti tanácsadó és összekötő csoport szerepkörben.

Ray Henault tábornok, a NATO Katonai Bizottságának kanadai elnöke úgy nyilatkozott, hogy összességében “szerény mértékű haladást" sikerült eddig elérni az afganisztáni nemzetközi “erőgenerálás" – pótlólagos csapatfelajánlások – tekintetében.

Számszerűleg az elmúlt egy évben 8500 fővel nőtt a felajánlott katonák száma, de még vannak hiányosságok a felszerelés tekintetében is – így főként a helikopter kevés.

Mint Havril vezérezredes elmondta, a NATO kiemelt feladatnak tekinti az afganisztáni fegyveres és rendőri erők további fejlesztését.