Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael háborúval fenyegeti Iránt?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 21. 15:01

Izrael nem mondott le az iráni atomprogramra adandó katonai válasz lehetőségéről, közölte hétfőn az izraeli külügyminiszter-helyettes.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök vasárnap azt mondta, izraeli kollégája, Simon Peresz biztosította őt arról, hogy Izrael nem támadja meg Iránt. Ezzel szemben Danni Ajalon hétfőn leszögezte: nincs ilyen garancia. “Minden tiszteletem mellett nem hiszem, hogy az orosz elnöknek felhatalmazása lenne Izrael nevében beszélni, és bizonyos, hogy mi nem mondtunk le erről a lehetőségről" – hangsúlyozta az izraeli külügyminiszter-helyettes.

Izrael elutasítja azokat az iráni állításokat, amelyek szerint a teheráni atomprogram célja nem fegyvergyártás, közölte az izraeli diplomata.

Danni Ajalon hangsúlyozta: nem tűri, hogy a zsidó állammal szemben nyíltan ellenséges iszlám köztársaság ilyen fegyverre tegyen szert.

Az orosz elnök múlt kedden adott CNN-interjújának a Kreml által közzétett szövege szerint egy Irán elleni támadás humanitárius katasztrófához vezetne, s olyan Izrael elleni megtorlás veszélyével járna, amely más országokat is érintene. “Izraeli kollégáim azonban biztosítottak arról, hogy nem terveznek ilyen lépést, és én bízom bennük" – mondta Medvegyev. Az orosz elnök hozzátette: augusztusban a Fekete-tengernél tartott találkozójukon Simon Peresz közölte vele, hogy Izrael nem támadja meg Iránt. “Peresz izraeli elnök mindnyájunk számára fontosat mondott: Izrael nem tervez semmiféle támadást Irán ellen" – így Medvegyev.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, aki szeptemberben titokban Moszkvába utazott, határozottan kérte, hogy Oroszország ne adjon el légelhárító rakétákat Teheránnak, és támogassa az Irán elleni nemzetközi szankciókat.

Egy izraeli volt magas rangú védelmi illetékes a múlt héten azt mondta a brit hírügynökségnek, hogy Izrael támadást intéz az iráni atomlétesítmények ellen, ha a nagyhatalmak az év végéig nem állapodnak meg az Irán kezét megkötő szankciókról.