Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael határozott ellenlépéseket ígér

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 7. 6:19

Határozott ellenlépéseket helyezett kilátásba Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter kedden arra az esetre, ha egyoldalúan kikiáltják a független palesztin államot. A politikus szerint országa válaszlépésként bekebelezné a ciszjordániai palesztin területek egy részét, és felmondaná a korábbi békemegállapodásokat.

“Bármilyen egyoldalú döntés felment bennünket minden kötelezettségünk alól, és számunkra is lehetővé teszi az egyoldalú döntéseket" – fogalmazott az Ynet internetes oldal szerint Liberman.

A külügyminiszter Szalám Fajjád palesztin kormányfőnek arra a múlt heti kijelentésére reagált, amely szerint legkésőbb 2011-ben létrejön a független palesztin állam. A miniszterelnök a Háárec című izraeli lappal közölte: elszánta magát arra, hogy 2011-ben életre hívja a palesztin államot, függetlenül attól, hol tartanak majd akkor a közel-keleti béketárgyalások.

Ez utóbbiak több mint egy éve megfeneklettek Izrael 2008 végi, 2009 eleji gázai övezeti offenzívája és az izraeli telepespolitika miatt, s nem tudni, mikor folytatják őket.

Az izraeli telepespolitika erőltetése sérti az Egyesült Államok érdekeit és a közel-keleti békefolyamatot – írta a keddi USA Today. Soha nem volt titok, hogy az Egyesült Államok súlyos árat fizet a muszlim világban azért, hogy ő Izrael legmegbízhatóbb szövetségese. Ha azonban erre egy amerikai tisztviselő hívja fel a figyelmet, akkor ez biztos jele annak, hogy a két ország között fokozódik a feszültség – írta a legnagyobb példányszámú amerikai napilap. A lap szerint az Izraellel és az Egyesült Államokkal szembeni dühös indulat kihúzza a talajt a mérsékelt arab országok lába alól, és hathatós toborzási eszközt ad az al-Kaida kezébe.

Joe Biden alelnök egy magánbeszélgetésen állítólag jelezte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy sérülnek az amerikai érdekek. Izrael Biden térségbeli látogatásakor jelentette be, hogy 1600 újabb lakást akar építeni Kelet-Jeruzsálemben. A tomboló Biden izraeli lapjelentés szerint közölte az izraeli kormányfővel: “ez kezd veszélyessé válni számunkra; amit Önök itt csinálnak, aláaknázza az Irakban, Afganisztánban és Pakisztánban harcoló csapataink biztonságát".

Biden ugyan elfogadta a bejelentés “rossz időzítése" miatti bocsánatkérést, de Hillary Clinton külügyminiszter az amerikai elnök utasítására telefonon tolmácsolta Netanjahunak az amerikai kormány bírálatát. Obama személyesen is kifejezte aggályait a Washingtonba látogató izraeli miniszterelnöknek egy szokatlanul fagyos légkörű, zárt ajtók mögötti találkozón.

A USA Today leszögezte: az Egyesült Államoknak egy sor tényező miatt támogatnia kell Izraelt, nem utolsósorban azért, mert a zsidó állam a demokrácia jelzőfénye a fontos térségben. De ez nem jelenti azt, hogy Washingtonnak vakon el kell fogadni minden izraeli lépést, akkor is, ha az provokatív, szükségtelen az ország biztonsága érdekében, és ellentétes Amerika céljaival. A lap szerint az izraeli telepek bővítése egy esetleges jövőbeni palesztin állam területén több szempontból is helytelen, különösen Jeruzsálemben, amelyet mindkét fél szent helynek és fővárosának tekint. Nem a palesztinok mentegetéséről van szó, akik rendszeresen kisiklatták a békefolyamatot, és most sem hajlandók közvetlen tárgyalásokra.

Izrael támogatása soha nem lesz kockázatmentes, mindig ára lesz. Az Egyesült Államok azonban joggal várja el Izraeltől: ne tegyen olyan lépést, amely miatt megnehezül és veszélyesebbé válik Izrael barátjának lenni.

A USA Today rámutatott: az Egyesült Államokban a közvélemény támogatása erős (63 százalékos) Izrael iránt. Ha viszont az amerikaiak úgy fogják gondolni, hogy Izrael lépései fölöslegesen fokozzák az Irakban és Afganisztánban harcoló amerikai katonák veszélyeztetettségét, akkor ez a támogatás veszélybe kerülhet. Az Obama-kormány helyesen teszi, hogy figyelmezteti erre Izraelt – olvasható a USA Today szerkesztőségi cikkében.