Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Prága erőddé változik a nagy napon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 7. 6:16

Példátlanul szigorú biztonsági intézkedésekről döntöttek Prágában, ahol Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz államfő csütörtökön aláírja a nukleáris leszerelésről szóló új szerződést, a START-III-at. “A cseh rendőrség számára az utóbbi évek legnagyobb biztonsági akciójáról van szó” – közölte Oldrich Martinu cseh rendőrfőkapitány.

Szerinte a mostani biztonsági intézkedések “nagyobbak és szélesebb körűek", mint a tavalyi EU-USA-csúcstalálkozó alkalmával foganatosítottak.

A biztonsági költségek Martinu szerint mintegy 40-50 millió koronát – azaz 400-500 millió forintot – tesznek ki.

“Ez a rendezvény kitüntetés a Cseh Köztársaság számára. A világ legbefolyásosabb vezetői is világosan látják, hogy államunk biztonságos hely" – jelentette ki Martin Pecina belügyminiszter. Elmondta, az amerikai és az orosz biztonsági szolgálatok emberei már Prágában vannak, hogy a csehekkel együtt biztosítsák a helyszíneket.

“A cseh rendőrségnek és a biztonsági szolgálatoknak nincsenek olyan értesüléseik, hogy valamilyen veszély fenyegetne" – közölte Martinu.

A rendőrkapitány elmondta: ötezer rendőr és kommandós dolgozik majd, áll készenlétben csütörtökön és pénteken a cseh fővárosban. A korábbi hírek négyezer rendőrről szóltak.

Az amerikai-orosz csúcstalálkozó két napra szinte megbénítja Prágát, konkrétan a város közlekedését. A csütörtöki és pénteki diplomáciai nagyüzemre való tekintettel a Hradzsin és környéke keddtől szombatig zárva lesz.

Komoly közlekedési fennakadásokra kell számítani a város más részein is. Obama csütörtökön este tizenegy közép-kelet európai államfővel, kormányfővel vacsorázik az amerikai nagyköveti rezidencián a Bubenec negyedben. Ott is lezárják a környéket.

A védelmi minisztérium közölte, hogy Obamát és Medvegyevet Gripen vadászgépek fogják kísérni, ezek biztosítják majd gépüket a cseh légtérben. Fokozott készültséget rendeltek el az L-159-es, a hangsebesség határát el nem érő gépek egységénél, valamint a speciális helikopteres, vegyvédelmi és egészségügyi egységeknél is.

A két államfő speciális páncélozott limuzinja már Prágában van.

Az aláírási ceremóniára a prágai vár Spanyol termében kerül sor csütörtökön délben. Obama és Medvegyev aznap együtt ebédel vendéglátójukkal, Václav Klaus cseh államfővel. Az orosz elnök még a kora esti órákban elhagyja Prágát, Obama pedig munkavacsorán vesz részt a kelet-európai politikusokkal.

Az államfők feleségei, a first ladyk ezúttal nem lesznek jelen.