Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősítik a helyiek biztonságérzetét

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. április 7. 6:05

Új feladatokkal bővült az együttműködés az MH PRT és a Pol-e-Khomri-i afgán rendőrség (ANP) között. A magyarok felelősségi körzetében rendkívül fontos a helyi lakosok biztonságérzetének megléte, a közbiztonság fokozása, ennek érdekében segítik a helyi erők és kormányzati szervek munkáját.

Alapjában véve ezt a feladatkört az Afgán Biztonsági Erők (ANSF), és más kormányzati szervek látják el, de mint megannyi más területen, itt is elkél a segítség.

Az afgán újév (Now ruz) ünnepi időszakában a magyar hadműveleti összekötő tisztek már dolgoztak együtt a biztosítási feladatokat tervező és koordináló Tartományi Műveleti Koordinációs Központtal (OCC-P).

Az együttműködés következő lépéseként – ugyancsak az OCC-P irányítása alatt – közös járőrözések zajlottak. A magyar összekötőkön túl komoly feladat várt az őr és biztosító (FP) állományra. Az ő profiljukba konvojok kisérése-biztosítása, területzárás, illetve személyek védelme tartozik.

A sok száz megtett kilométer és az elvégzett kemény munka jelentős tapasztalatot hozott, melyre nagy szükség van a magyar felelősségi körzetben a közbiztonság és az afgán emberek biztonságérzetének növelésére. A magyar katonák ezt kamatozatták azon az éjszakai járőrfeladaton is, melyet 2010. április 2-án először hajtottak végre közösen az afgán rendőrséggel.

Az FP biztosítók nélkül nem lehetne végrehajtani CIMIC-projekteket, nem lenne lehetőség a helyiekkel történő kapcsolattartásra szerte a tartományban. A tábor elhagyására csak az ő biztosításuk mellett van mód. Õk pedig teszik a dolgukat, és figyelnek…

1595899810
1595899810