Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael ismét modernizálná Apache-ait

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. február 8. 10:25

Az izraeli légierő ismét elővette a már korábban kidolgozott, AH–64 Apache harci helikopterek modernizációját célzó programját – írja a Flightglobal. A fejlesztés során a már hadrendben álló AH–64A Apache-okat AH–64D Longbow verzióra építik át. Információk szerint a Boeing üzemében már el is kezdődött három forgószárnyas modernizálása.

Tervek szerint ezek a helikopterek 2012 végén érkezhetnek meg Izraelbe. Korábban a közel-keleti ország új AH–64D-ket kívánt beszerezni, azonban később a már meglévő Apache-ok modernizálása mellett döntöttek. 2010 közepén a programot törölték, melyet a költségvetés hiányával magyaráztak. A Flightglobal felmérése szerint az izraeli légierő 50 darab Apache-ot üzemeltet. A modernizációs programon felül Jeruzsálem tervezi az AH–64A verziók üzemidő hosszabbítását is, azonban ha ezt az Egyesült Államok elutasítja, akkor kivonják őket a hadrendből.

Izrael korábban már fontolgatta a Sikorsky CH–53 típusú szállítóhelikoptereik üzemidő hosszabbítását is, amíg el nem készül a forgószárnyas jelentősen módosított változata, a CH–53K Super Stallion. A modernizációnak köszönhetően a CH–53-asok akár 2025-ig is hadrendben tarthatóak.

A CH–53K első repülése, az Egyesült Államok tengerészgyalogsága szerint 2013-ban valósulhat meg, míg az első darabok leszállítása az USA számára 2015–2016-ra tehető. A Sikorsky a külföldi megrendeléseket csak azután teljesíti, miután az USA által megrendelt helikoptereket leszállítják.

1595931046