Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael nem ad engedélyt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 28. 6:47

Az izraeli kormány utasította hétfőn a haditengerészetet, hogy ne engedje kikötni a Gázai övezetben az oda segélyt szállító nemzetközi hajórajt, de lehetőleg kerülje el az összeütközést a fedélzeten lévő palesztinbarát aktivistákkal. “Izrael Állam eltökélt abban, hogy megakadályozza a flottilla kikötését a Gázai övezetben” – közölte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatala.

Az izraeli hatóságok arra adnak engedélyt a nagyjából egy tucat hajónak, hogy rakományukat az izraeli Asdod vagy az egyiptomi el-Aris kikötőjében tegyék partra, és ha bebizonyosodik, hogy nem szállítanak fegyvert vagy lőszert az iszamista Hamász uralta területre, a szállítmány hiánytalanul eljuthat a Gázai övezetbe – közölte az izraeli katonai rádió. El-Aris ötven, Asdod 30 kilométernyire fekszik a Gázai övezettől.

A flottillában két-két görög, francia, svéd és norvég, valamint egy-egy olasz, ír és spanyol hajó vesz részt, továbbá a palesztin diaszpóra egy teherhajója. Az aktivisták között akadnak európai parlamenti képviselők, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy volt elemzője, egy 75 éves holokauszt-túlélő, továbbá több író és egyetemi oktató.

Az akció egyik kezdeményezője közölte, a hajók “csütörtökön vagy pénteken" indulnak útra a Görögországhoz tartozó Kréta szigetéről. “Reméljük, hogy a görög hatóságok az Izrael és más országok részéről rájuk nehezedő nyomás ellenére nem akadályozzák meg, hogy a hajók kifussanak a tengerre" – mondta a szervező.

A flottilla összesen három tonna segélyt – többek között gyógyszereket és cementet – szeretne eljuttatni a Gázai övezetbe. Az akció célja, hogy megszűnjön a másfél millió palesztin lakta keskeny földsávot a külvilágtól elszigetelő izraeli blokád.

Nem csak Izrael, az Egyesült Államok és az ENSZ is közölte, ellenzi, hogy a hajók útra keljenek.

Tavaly ilyenkor egy ugyanilyen akcióban izraeli katonák kilenc török aktivistát megöltek, miután azok késekkel és botokkal támadtak a flottilla élén haladó vezérhajó, a török Mavi Marvara fedélzetére lépő izraeliekre. Az esetnek óriási nemzetközi visszhangja volt.

Az izraeli kormány közben hétfőn finomított előző napi fenyegetésén, miszerint a flottilla hajóin lévő újságírók azzal számolhatnak, hogy tíz évre kitiltják őket a zsidó államból. Az Izraelben és a palesztin területeken akkreditált külföldi újságírók szervezete közölte, az izraeli fenyegetés kérdéseket vet föl azzal kapcsolatban, Izrael mennyire elkötelezett a sajtószabadság mellett. Más jogvédő szervezetek is tiltakoztak az izraeli fenyegetés miatt.

Az izraeli miniszterelnök hivatala később “szakértői szintű döntésnek" nevezte, és felülbírálta a vasárnapi figyelmeztetést. A hivatal közölte, várja a tudósítókat az izraeli haditengerészet hajóinak fedélzetére, “az átlátható és hiteles" tájékoztatás jegyében.