Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael orosz fegyvereket ad a Fatahnak

Szöveg: Háború Művészete |  2007. december 1. 12:55

Izrael 50 darab orosz eredetű BTR kerekes, páncélozott harcjárművet adományozott a Fatah államvédelmi erőinek, hogy ezáltal is támogassa a szervezet nyugati-parti jelenlétét.

Ezen kívül megközelítőleg további 1000 darab kézifegyvert és körülbelül 2 millió lőszert is biztosított. Ez a lépés az izraeli katonák és rendőrök nemtetszését váltotta ki, hiszen, mint ahogy az a múltban is gyakran előfordult, a palesztinok éppen az izraeliek ellen vetették be ezeket a fegyvereket.

Annak ellenére, hogy csökken a Gáza-i övezetben a rakétatámadások intenzitása, a fegyveres és fegyvertelen palesztinok továbbra sincsenek megelégedve. A Hamasz azt se nézi jó szemmel, hogy az arab diplomaták izraeli, Fatah és amerikai vezetőkkel együtt az Egyesült Államokban kívánnak béketárgyalásokat folytatni. Mindebből kihagyták a Hamaszt, ami azt is jelentheti számára, hogy kiszorulhat a béke-megállapodásból a tárgyalások akadályoztatása esetén. Ugyanakkor be kell látni, hogy a felek közötti megállapodásra kicsi az esély.

Libanonban, a Szíriát előtérbe helyező elnök lemondása azt eredményezte, hogy a Hezbollah mindenféle törvényellenes cselekedetet (például tüntetések, polgárháború) megtorol, amíg nem választanak újra egy a korábbihoz hasonló beállítottságú elnököt.

Ebben a bonyolult helyzetben döntöttek úgy az izraeliek, hogy orosz fegyverekkel segítik a Fatah-ot.