Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin lehúzta a redőnyt

Szöveg: honvedelem.hu / MR |  2007. december 1. 12:44

Oroszország nem ad többé információkat hagyományos fegyveres erőinek nagyságáról és mozgásairól, nyugati ellenőröket pedig nem fogadnak. Vlagyimir Putyin betartotta ígéretét és felfüggesztette az európai hagyományos fegyverzet korlátozásáról szóló egyezmény végrehajtását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aláírta az európai hagyományos fegyverzet korlátozásáról szóló egyezmény végrehajtásának felfüggesztését. December 13-tól kezdve tehát Moszkva nem ad több információt az orosz hagyományos fegyveres erők nagyságáról, elhelyezkedéséről, illetve mozgásáról, és nem fogadnak nyugati katonai ellenőröket sem a továbbiakban.

Mindezt Putyin még idén tavasszal kilátásba helyezte, amennyiben a nyugati védelmi szövetség folytatja az Oroszországra nehezedő nyomás politikáját, és maga sem tartja be az egyezményt. „Célszerűnek látszik moratóriumot hirdetni Oroszország részéről az egyezmény betartására. Legalábbis addig, amíg kivétel nélkül minden NATO-tagállam nem ratifikálja és nem hajtja azt végre pont úgy, ahogy eddig ezt Oroszország egyoldalúan tette", jelentette ki akkor Putyin.

Moszkvai katonai vezető körök ugyanakkor igyekeznek egyértelművé tenni, hogy egyelőre nincs szó az orosz haderő átcsoportosításáról, és a döntés nem válaszlépés az amerikai rakétaelhárító rendszer európai telepítésére. Oroszország már korábban is többször jelezte, hogy az egyezmény nem nagyon felel meg a varsói szerződés felbontása utáni realitásoknak, és érdemes lenne teljesen átgondolni az európai hagyományos fegyverzet korlátozását.

CímkékNATOrakéta